Wat zijn trage wegen?

Kampenhout kent een enorme rijkdom aan trage wegen, maar vaak bestaat er onduidelijkheid over wat trage wegen nu juist zijn. We leggen het voor je uit.

Trage wegen zijn hoofdzakelijk voor niet-gemotoriseerd verkeer bestemd. Juridisch gezien heb je verschillende soorten trage wegen. Een groot aantal zijn ‘buurt- en voetwegen’, die in de Atlas der Buurtwegen volgens de wet op buurtwegen van 10 april 1841 werden opgenomen. Al die wegen hebben een wettelijk en juridisch kader, waardoor niemand ze zomaar kan verplaatsen, afschaffen of afsluiten, zelfs als ze op privé-eigendom liggen. Ze zijn voor iedereen toegankelijk. Je kan gerust zeggen dat buurt- en voetwegen een hele geschiedenis hebben. Ze zijn een gemeenschappelijk goed, ook al zijn ze in de loop der jaren vergeten geraakt, overwoekerd of ingepalmd.

Daarnaast ontstaan trage wegen ook spontaan, omdat mensen er vaak langslopen. Die hebben dan geen juridisch statuut, maar als de gemeente het noodzakelijk acht om die wegjes te behouden, kan ze een procedure opzetten om de weg als gemeenteweg te erkennen. Daarvoor moet de gemeente aantonen dat een weg dertig jaar lang door het publiek gebruikt wordt. In de toekomst zullen we die wegen officialiseren.

Trage wegen en hun naam

Omdat al die paden niet door iedereen gekend zijn, werkten we in 2007 samen met de vzw Trage Wegen om een eerste deel in kaart te brengen. We herwaardeerden die wegen en ze kregen een naam én een passend naambordje. Op dat moment telde Kampenhout liefst 83 kilometer geherwaardeerde trage wegen.

Om de namen te bepalen, doken we in de archieven. De oude naam uit de Atlas der Buurtwegen kreeg vaak de voorkeur, maar soms kozen we ook voor een verwijzing naar historische anekdotes, weetjes, plaatselijke (familie)namen of agrarische gebruiken. Zo kent elke trage weg in Kampenhout zijn eigenheid.

Tragewegensucces

De laatste decennia groeit de draagkracht bij de bevolking om trage wegen terug op de kaart te zetten, zowel vanuit recreatief als functioneel oogpunt. De coronaperiode (2020-2021) maakte dat des te duidelijker toen we massaal onze gemeente en vooral de vele trage wegen herontdekten. Het lokaal bestuur werkte daarom een tragewegenplan uit. Alle info daarover vind je HIER.

Enkele misverstanden uit de weg geruimd …

  • Een losweg is geen trage weg. Zo’n weg ontstaat wanneer twee eigenaars van aanpalende gronden geen afzonderlijke uitweg hebben naar de openbare weg en daarvoor een strook grond in gemeenschap brengen om er samen gebruik van te maken om de openbare weg te bereiken. Die wegen liggen op privégrond en zijn dus niet voor iedereen toegankelijk. Wie een losweg mag gebruiken, vind je alleen in de koopakte van de eigenaar terug. Eigenaars die hun losweg afsluiten met een poort of een bordje met ‘privé’, zijn dus volledig in orde. Zij moeten alleen doorgang aan de eigenaars van de aanliggende percelen verlenen. We hebben de juridische achtergrond van dit soort wegen telkens onderzocht.
  • Sommige trage wegen zijn door veel mensen gekend, worden al lange tijd door iedereen gebruikt, hebben zelfs een naambordje, maar zijn nog niet op deze kaart terug te vinden. Dat wil zeggen dat er in de toekomst mogelijk nog iets aan die wegen zal veranderen, bijvoorbeeld omdat we na onderzoek merkten dat er een verschil tussen de locatie van die weg in de Atlas der Buurtwegen en de werkelijke ligging is. Die trage wegen zullen we in de toekomst dus officialiseren en vind je, zodra alles juridisch in orde is, op een volgende kaart terug, zonder dat je een verandering waarneemt op het terrein.

Gele, groene of witte bordjes? We helpen je op weg!

  • Vroeger kon je de trage wegen in Kampenhout aan de groene bordjes van de vzw Trage Wegen herkennen. Veel exemplaren zijn intussen verdwenen of beschadigd.
  • Via een samenaankoop kreeg het lokaal bestuur de mogelijkheid om nieuwe gele bordjes te bestellen bij de provincie Vlaams-Brabant, die zowel de aankoop als de levering voor haar rekening nam. Op die bordjes vermelden we ook de officiële benaming, bijvoorbeeld ‘Voetweg 80’.
  • Op plaatsen waar beken wegen en wandelpaden kruisen, plaatste het lokaal bestuur witte beeknaambordjes. Die kwamen tot stand in samenwerking met heemkring Campenholt en Regionaal Landschap Dijleland, met de steun van de provincie Vlaams-Brabant.

Wist je dat …

  • we nauw met onze buurgemeenten samenwerken? Het zou namelijk te gek zijn dat wij een weg openmaken en onderhouden en dat die vervolgens doodloopt op de gemeentegrens of omgekeerd.
  • we ernaar streven om in 2048 het definitieve tragewegenplan vast te leggen? In totaal zal er dan ongeveer 136 kilometer aan trage wegen op het grondgebied van Kampenhout toegankelijk zijn.

Heb je vragen, opmerkingen, suggesties of klachten?

Laat het ons weten via tragewegen@kampenhout.be.

Deel deze pagina