De Aziatische hoornaar is een invasieve exoot die een bedreiging voor de biodiversiteit vormt en bovendien zeer onverwachts agressief en gevaarlijk voor de mens kan zijn. Het aantal waarnemingen van Aziatische hoornaars stijgt jaarlijks exponentieel. Bovendien zijn Aziatische hoornaars zeer gevaarlijk voor inheemse bijen aangezien ze bijenkasten binnendringen en volledige nesten leegroven.
Om de bestrijding op privaat domein op grondgebied van de gemeente Kampenhout te stimuleren verleent het lokaal bestuur een subsidie voor de verdelging van deze soort.
Heb je een nest van de Aziatische hoornaar laten neutraliseren op het grondgebied van Kampenhout? Dan kan je een subsidie aanvragen voor een maximumbedrag van 77,32 euro per nest.
Voor wie?
De subsidie kan aangevraagd worden door:
- eigenaars van particuliere woningen of percelen;
- door een huurder of pachter van een woning of perceel;
- door een vereniging van mede-eigenaars;
- door een erkende vereniging.
Voorwaarden
- Je kan een subsidie aanvragen als het over een verwijdering van een nest van de Aziatische hoornaar gaat. Gewone wespennesten en nesten van de Europese hoornaar komen niet in aanmerking.
- De verwijdering van het nest moet door de brandweer of een erkende bestrijder opgenomen in de lijst van Vespa-Watch uitgevoerd worden.
- Je voegt aan de aanvraag altijd de factuur toe van de uitvoerder die het nest verwijderde.
- Je kan de subsidie voor de bestrijding van de Aziatische hoornaar niet cumuleren met enige vorm van financiële tegemoetkoming voor dezelfde bestrijding.
Uitbetaling van de subsidie
- We betalen de subsidie uiterlijk 90 dagen na ontvangst van de aanvraag uit.
- We schrijven het subsidiebedrag over op het bankrekeningnummer dat je in het aanvraagformulier vermeldt.
Hoe aanvragen?
Je vraagt de subsidie aan door het online aanvraagformulier in te vullen.
Opgelet: je kan pas een aanvraag indienen als het nest effectief verwijderd werd en je nadien een factuur van de uitvoerder ontvangen hebt. De toevoeging van de factuur bij de aanvraag is verplicht.
Meer info
Je vindt meer info over de Aziatische hoornaar op de website van het Agentschap Natuur en Bos.