Steenmarter op bezoek?

De steenmarter komt in België vandaag veel meer voor dan vroeger, waardoor hij alsmaar vaker in de buurt van mensen vertoeft. De dieren zijn erg schattig maar kunnen ook schade veroorzaken in je huis, tuin of auto. Gelukkig bestaan er allerlei manieren om die schade te voorkomen.

Hoe ziet de steenmarter eruit?

De steenmarter of het fluwijn is een roofdier uit de familie van de marterachtigen. De lichtbruine dieren met lange pluimstaart zijn ongeveer zo groot als een kat en hebben een grote witte vlek op hun keel en voorpoten.

Een steenmarter mag je niet verwarren met een boommarter, die minder vaak voorkomt in de buurt van de mens. Een boommarter heeft een donkerdere ondervacht en heeft doorgaans een zwarte neuspunt, terwijl die bij de steenmarter meestal vleeskleurig is.

Waar komt de steenmarter voor?

De steenmarter vertoeft graag in een afwisselend landschap met veel schuilplaatsen en talrijke voedselbronnen. Door de uitbreiding van steden en dorpen houdt hij zich nu vaak schuil in huizen en andere gebouwen.

Steenmarters verstoppen zich op tal van plekken. In de natuur zijn dat houtstapels, takkenhopen, grondholen, hooimijten en -oppers, boomstronken, boomholten, dichte struiken en andere dekkinggevende vegetaties. Grote nestkasten vormen een welgekomen aanvulling. In stedelijk gebied gaat de voorkeur naar plekken als kruipruimten, zolders, valse plafonds, dakisolatie en rommelhoekjes. Een steenmarter wisselt regelmatig van schuilplek maar heeft voor het grootbrengen van de jongen een voorkeur voor een wat ruimere, veilige, rustige en warme plek.

Steenmarters zijn ongevaarlijk voor de mens en zullen nooit spontaan aanvallen. De dieren zijn erg mensenschuw en maken zich snel uit de voeten als ze in de buurt van mensen komen. Ze zijn wel gevaarlijk voor pluimvee, dus zorg ervoor dat jouw dieren een goede verblijfplaats hebben die je 's nachts kan afsluiten. Een steenmarter is namelijk vooral 's nachts actief.

Steenmarter op bezoek?

Wat moet je doen als je een steenmarter opmerkt in jouw buurt? Steenmarters zijn een beschermde diersoort. Het is bij wet verboden om ze te vangen of doden. Het heeft ook geen zin om het dier te verjagen of te verhuizen, want een vrijgekomen territorium wordt snel ingenomen door een soortgenoot.

Steenmarters in huis

De duurzame oplossing is ervoor te zorgen dat steenmarters niet (meer) binnen geraken! Wie er op toeziet dat er geen openingen zijn in de buitenkant van zijn of haar huis zal ook geen last ondervinden van steenmarters in huis. Wanneer de schade zich (ook) aan de buitenzijde van een woning voordoet, zoals bij rieten daken, is het zaak ervoor te zorgen dat een marter niet naar boven geraakt.

Heb je een vermoeden dat je een steenmarter in huis hebt? Dan volg je best volgende stappen:

  1. Kom te weten of er een steenmarter in huis zit. Niet alleen steenmarters maken lawaai of zorgen voor schade. Zoek naar typische sporen van de steenmarter, bv. uitwerpselen, bijtsporen in zacht materiaal zoals kabels, adrukken van poten, ...
  2. Zoek de toegangen langs waar hij binnen komt. Het dier kan zich door kleine openingen wurmen. Het is dus belangrijk om alle mogelijke toegangen tot het huis te bekijken. Niet alleen gaten, maar ook opklimmogelijkheden, zoals een muurtje tegen je huis, regenpijpen, ... Als je niet zeker bent of de steenmarter de opening gebruikt, steek dan een prop papier of doek in de opening. Wanneer die enkele dagen later uit het gat is geduwd of erin is getrokken, is de kans groot dat er een steenmarter is doorgekropen.
  3. Zorg dat de steenmarter niet meer binnen kan. Maak openingen dicht met stevig materiaal of maak ze onbereikbaar door mogelijkheden om op te klimmen te verwijderen. Let er wel op dat je de dieren niet insluit. Een steenmarter die naar een uitweg zoekt, kan heel veel schade aanrichten. Een dode steenmarter zorgt in huis voor heel wat geurhinder. Maak openingen pas dicht als het dier weg is of verjaag het dier door veel lawaai te maken.
  4. Zorg voor een nieuwe woonst (optioneel). Verjaag je een steenmarter uit je huis, dan neem je mogelijk de nest- of schuilplaats van het dier af. Je zou daarom elders een alternatieve schuilplaats voor de steenmarter kunnen voorzien. Als die schuilplaats goed genoeg is, kan dat voorkomen dat de steenmarter elders een andere woning opzoekt.

Steenmarter in de auto

Een steenmarter zet wel eens zijn tanden in autokabels of -leidingen en bijt ze daardoor stuk. Ook de isolatie van de motorkap wordt soms beschadigd. De schade is te voorkomen door preventieve maatregelen te nemen.

  • Parkeer je wagen in een goed afgesloten garage.
  • Mechanische afscherming: als de marter niet in de motorruimte kan, dan kan hij er ook geen schade veroorzaken. Voorkom dat de steenmarter in de motorruimte geraakt door alle toegangen te laten afsluiten (bijvoorbeeld met een draadrooster) of laat de kwetsbare kabels en leidingen met stevige kabelgoten of -hulzen beschermen.
  • Elektrische afscherming: in de motorruimte wordt een stroomstootsysteem geplaatst dat werkt volgens het principe van een schrikdraad. Enkele metalen plaatjes worden op strategische plaatsen in de motorruimte aangebracht waardoor de steenmarter een (onschadelijke) elektrische schok voelt wanneer hij in de motorruimte kruipt.
  • Andere opties die minder duurzaam zijn tegen steenmarters: kippengaas, marterwerende tapijten of roosters, elektrische matten, ultrasone apparaten, marterspray of geurblokjes.

Heb je schade?

Het Agentschap Natuur en Bos (ANB) bepaalde enkele basismaatregelen die helpen om samen te leven met marterachtigen en schade te voorkomen. Een overzicht vind je HIER. Nam je minstens één van deze basismaatregelen en stel je toch schade vast? Dan kan je bij het ANB terecht voor het aanvragen van een schadevergoeding. Een aanvraag doe je HIER.

Wil je graag meer uitgebreide informatie over de steenmarter en wat je moet doen als je het dier op bezoek krijgt? Download dan onderaan deze pagina de brochure of bezoek de website www.steenmarter.be.

Deel deze pagina