Hartveilige gemeente

Hartveilig is een project van Rode Kruis dat de overlevingskans van een slachtoffer bij een hartstilstand én de eerstehulpcapaciteiten van de bevolking wil vergroten.

Omdat er in Kampenhout 11 automatische externe defibrillators (AED) zijn en er actief gewerkt wordt aan sensibilisering (bv. AED-opleidingen), mag Kampenhout zich een hartveilige gemeente noemen.

 • Wat is een AED?

Een automatisch externe defibrillator of AED is een draagbaar toestel dat een elektrische schok aan het hart toedient bij levensbedreigende hartritmestoornissen. De AED analyseert het hartritme van het slachtoffer en bepaalt automatisch of een stroomstoot het slachtoffer kan helpen.

Het AED-toestel geeft gesproken instructies. Het helpt je door de reanimatie tot professionele hulpverleners het van je overnemen.

 • Wie mag een AED gebruiken?

De AED is een automatische defibrillator, die gemaakt is voor gebruik door (bijna) leken. Vele internationale onderzoeken hebben aangetoond

dat het vroegtijdige toepassen van defibrillatie daadwerkelijk tot een stijging van het overlevingspercentage leidt wanneer iemand een hartstilstand heeft. Vele bedrijven en

openbare ruimten worden inmiddels voorzien van een AED. Het maakt niet uit wie de defibrillatie toepast. Het gaat erom dat dit zo snel mogelijk gebeurt. Na een korte

AED-cursus van Rode Kruis-Vlaanderen bent u als "leek" bekwaam om defibrillatie toe te passen.

 • Is een AED veilig?

Het toestel bepaalt volledig autonoom of een elektrische schok het slachtoffer kan helpen. Kan een schok niet helpen, dan schokt het toestel niet. Het is dus onmogelijk om het toestel verkeerd of onnodig te gebruiken.

AED-toestellen in Kampenhout

 1. Sporthal Kampenhout (Zeypestraat 26)
 2. Sporthal Berg (Torfbroeklaan 25)
 3. Onthaal woonzorgcentrum Molenstee/OCMW (Gemeenteplein 1)
 4. De Cultuurberg (Bergstraat 15)
 5. Parochiezaal Nederokkerzeel (Bogaertstraat 2)
 6. de PAX (Brouwerijstraat 6)
 7. Park van Relst (Aarschotsebaan 128)
 8. Trefpunt Buken (Bukenstraat 22)
 9. Bankkantoor Argenta (Van Beethovenlaan 2)
 10. Golf & Business Club Kampenhout (Wildersedreef 56) (AED binnen, open van 6.30u tot 21.30u)
 11. De Krop (tegenover ingang • Dorpsstraat 9b)

Bekijk ze op het stratenplan van Kampenhout.

Cursus: reanimeren en defibrilleren

De gemeente organiseert regelmatig cursussen reanimeren en defibrilleren. Elke cursus duurt drie uur en deelname is gratis. U leert er zowel reanimeren als het AED-toestel gebruiken. U oefent hartmassages en mond-op-mondbeademing op een reanimatiepop. U leert de elektroden aanbrengen en de instructies van het AED-toestel volgen. Hierdoor krijgt u meer inzicht in wat u moet doen als het slachtoffer bewusteloos is.

Elke deelnemer krijgt na afloop van de cursus een boekje mee naar huis om nog verder te oefenen. 

Deze cursussen vinden meestal plaats in de Glazen Zaal van het OCMW.

Deel deze pagina