Gele doos

Bij een noodgeval kan elke minuut van levensbelang zijn. Daarom wil het lokaal bestuur er
samen met thuiswonende 75-plussers uit onze gemeente voor zorgen dat hun medische
informatie snel in hun woning terug te vinden is. Hulpverleners hebben die info nodig om snel hulp te kunnen bieden. Onze oplossing? De gele doos! Elke thuiswonende 75-plusser kan er tijdens onze zorgmarkt op woensdag 26 juni gratis eentje afhalen.

De gele wat?

De gele doos is een handige bewaardoos voor belangrijke basisgegevens. Dat zijn onder andere de contact- en medische gegevens waar hulpverleners bij een noodgeval best zo snel mogelijk over beschikken. Je bewaart de gele doos in jouw koelkast. Dat is een gemakkelijke vindplaats voor de hulpdiensten.

Bij de gele doos hoort ook een sticker die je aan de binnenkant van je voordeur kan kleven. Zo weten hulpverleners meteen dat ze in de koelkast een gele doos kunnen vinden. Let wel, een gele doos is geen bewaardoos voor medicatie, behalve voor ‘noodmedicatie’ in bepaalde gevallen.

Waarom informatie op papier?

In een ideale wereld zou alle nuttige en noodzakelijke informatie digitaal beschikbaar moeten zijn. Helaas zijn vandaag nog niet alle medische gegevens gedigitaliseerd en hebben ambulanciers of verzorgers die ter plaatse komen geen toegang tot informatie die voor huisartsen en specialisten beschikbaar is.

De gele doos is voldoende ruim om een print van een beknopt medisch dossier en een eventuele negatieve wilsverklaring in te bewaren. Op die manier is deze cruciale informatie meteen beschikbaar als de hulpdiensten ter plaatse komen.

Hoe krijg ik mijn gele doos?

Op woensdag 26 juni organiseert het lokaal bestuur van 13 tot 16 uur een zorgmarkt voor 75-plussers en hun eventuele mantelzorgers in de Glazen zaal van het Godshuis (Dorpsstraat 9).

Alle thuiswonende 75-plussers kunnen dan gratis een gele doos komen afhalen. Ze ontvangen een pakketje met:

  • een gele doos, te plaatsen in de koelkast;
  • een sticker om op de binnenzijde van de voordeur te kleven;
  • een handleiding;
  • één gegevensboekje per gezinslid, te plaatsen in de gele doos: we werken met een boekje om te vermijden dat losse papieren van meerdere gezinsleden door elkaar raken.

Kan je op 26 juni niet langskomen? We voorzien nog vrije afhaalmomenten op:

  • dinsdag 2 juli 2024 tussen 17 en 20 uur;
  • woensdag 3 juli 2024 tussen 13 en 16 uur.

Voor meer informatie kan je contact opnemen met het onthaal van het Godshuis via 016 314 310.

Afhankelijk van de vraag en de beschikbaarheid bestaat de mogelijkheid dat we de gele doos op termijn ook aan andere doelgroepen aanbieden. Voorlopig gebeurt dat alleen voor 75-plussers, omdat bij die leeftijdscategorie een noodgeval thuis het meest waarschijnlijk is.

Deel deze pagina