Belgisch paspoort

Een Belgisch paspoort is een document om uw identiteit te bewijzen in de landen waarvoor de Belgische identiteitskaart (eID) niet volstaat. Ook kinderen jonger dan twaalf jaar hebben meestal een paspoort nodig. Met een paspoort kunt u naar alle landen ter wereld reizen, desnoods aangevuld met de vereiste visa.

Het Belgisch paspoort bevat ook biometrische gegevens: naast de gegevens over uw identiteit en nationaliteit, uw handtekening en uw foto bevat het ook uw vingerafdrukken.

Vooraleer u vertrekt, gaat u het best na welke reisdocumenten u nodig hebt voor uw bestemming. Lees ook zeker eens de reisadviezen op de website van de FOD Buitenlandse zaken. U kunt ook altijd inlichtingen verkrijgen bij de ambassade of het consulaat van het land van bestemming.

Voorwaarden

Zorg dat u tijdig uw paspoort aanvraagt of vernieuwt. Het paspoort is:

 • 7 jaar geldig voor volwassenen
 • 5 jaar voor minderjarigen.

U doet er goed aan altijd in het bezit te zijn van een paspoort dat nog minstens zes maanden geldig is. Dit is de minimale geldigheidsduur die sommige landen opleggen.

De pasfoto die u meebrengt mag maximaal zes maanden oud zijn en moet voldoen aan de normen opgelegd door de International Civil Aviation Organization (I.C.A.O). Het is belangrijk dat uw gezicht goed zichtbaar is. U moet recht in de lens kijken met een neutrale gezichtsuitdrukking (mond gesloten, geen glimlach).

Als uw pasfoto niet voldoet aan de voorwaarden, kunt u geen paspoort aanvragen!

Pasfoto's maken in het gemeentehuis

Als u een pasfoto nodig heeft, kan u die ook in het gemeentehuis laten maken in de pasfotocabine. Stap voor stap toont de machine wat u moet doen om pasfoto's te krijgen. De cabine beschikt over automatische correctiesoftware die ervoor zorgt dat de foto's aan de normen voldoen. Voor 7 euro krijgt u 6 pasfoto's.

Hoe aanvragen?

Belgen die in België wonen, vragen hun internationaal paspoort aan bij het gemeentebestuur van hun woonplaats. Belgen in het buitenland vragen hun paspoort aan bij de Belgische ambassade of het Belgische consulaat dat bevoegd is voor de plaats waar ze zich bevinden.

Vraag uw paspoort zeker op tijd aan. Hou rekening met een leveringstermijn van 14 dagen. In drukke periodes kan de wachttijd oplopen.

Er bestaat wel een spoedprocedure: het paspoort kan binnen de 24 werkuren beschikbaar zijn (bij een aanvraag op vrijdag of op de vooravond van een feestdag, vindt de levering de volgende werkdag plaats). Die spoedprocedure is wel duurder.

Kostprijs

Reispaspoort en reisdocument volwassenen:

 • Normale procedure (aflevering na 6 werkdagen - afhankelijk van levering koerier): 84 euro
 • Spoedprocedure (aflevering na 24u): 260 euro
 • Superdringende procedure (aflevering na 4,5u in Brussel): 320 euro

Reispaspoort en reisdocument kinderen jonger dan 18 jaar:

 • Normale procedure (aflevering na 6 werkdagen - afhankelijk van levering koerier): 54 euro
 • Spoedprocedure (aflevering na 24u): 230 euro
 • Superdringende procedure (aflevering na 4,5u in Brussel): 290 euro

Wat meebrengen?

Voor de aanvraag hebt u volgende documenten nodig:

 • uw identiteitskaart
 • 1 recente kleurenpasfoto die voldoet aan de I.C.A.O. normen
 • uw oud paspoort (als u er een heeft) of een attest van verlies/diefstal van het paspoort (te verkrijgen bij de politie)
 • identiteitsbewijzen voor minderjarige kinderen. De kinderen moeten ook persoonlijk aanwezig zijn.

Deel deze pagina