Het verhaal van het witloof is ook het verhaal van Kampenhout en omliggende witloofgemeentes. Want sinds er ergens diep in een Brusselse kelder een kropje groeide uit een witloofwortel, vond de teelt zijn weg naar de vruchtbare gronden van de streek. De jaren 50 en 60 van vorige eeuw waren de gouden jaren van het witte loof.
In elke straat was er wel een teler en iedereen had wel enkele witloofbogen in de tuin. En als er geoogst werd, werd er ook gefeest. Met witloofbals, stoeten, missverkiezingen. In de jaren 70 kwam de innovatieve hydroteelt opzetten. Bedrijven werden groter, de teelt minder intensief. Maar ze zijn er nog, de traditionele grondtelers.
In het gloednieuwe Witloofmuseum sta je oog in oog met de telers van de hydrocultuur én met de grondtelers, terwijl ze je inwijden in de geheimen van de teelt. Je wandelt van seizoen naar seizoen, door de geschiedenis, de verhalen en de weetjes. Van het witloofkot naar het onderzoekslabo, van het veld naar de veiling. En na je bezoek smaakt een kropje heerlijk witloof nog beter!
Praktisch
Openingsuren:
- Dinsdag van 14 tot 18 uur
- Woensdag van 13 tot 17 uur
- Zaterdag van 10 tot 18 uur
- Zondag van 10 tot 18 uur
- Gesloten op feestdagen
Individueel bezoek is gratis tijdens de openingsuren.
Wil je graag in groep met een ervaren gids het Witloofmuseum en Brabants Centrum voor Muziektradities bezoeken? Contacteer de dienst toerisme via toerisme@kampenhout.be of 016 65 99 71!
Bijlagen
- Retributiereglement lokalen 't Grobbeltje, pastorij Buken (Tref.Punt), lokaal Beethoven (De Cultuurberg) en Cultuur- en beleefcentrum De Krop [154,9Kb] (pdf)
- Huishoudelijk reglement lokalen 't Grobbeltje, pastorii Buken (Tref.Punt), lokaal Beethoven (De Cultuurberg), Cultuur- en beleefcentrum De Krop [278,8Kb] (pdf)
- Tariefreglement toeristische en vrijetijdswerking [217Kb] (pdf)