Wespennest

Je hebt een wespennest en wil die laten verdelgen? Dan staat de brandweer klaar om jou te helpen. De brandweer vraagt wel om alleen hinderlijke of echt gevaarlijke wespennesten te melden. Het lijkt misschien niet zo, maar wespen zijn erg nuttige dieren. Ze jagen namelijk op vliegen, bladluizen en muggen en zijn dus ergens ook bondgenoten van de mens.

Heb je een wespennest achteraan in de tuin of in een hok waar je nooit komt? Dan is verdelging niet nodig. Nesten van bijen of hommels zal de brandweer trouwens nooit verdelgen. Vergeet niet: de brandweer is er voor mens én dier.

Neem enkel contact op met de brandweer of een privéfirma als het wespennest een werkelijk gevaar vormt.

Werkwijze

  • Doe een melding via het digitale formulier van Hulpverleningszone Oost Vlaams-Brabant.
  • Als het echt dringend is, mag je nog steeds het nummer 112 bellen. Anders vragen we om die lijnen vrij te houden voor dringende interventies, zoals ambulancezorg, brand en reddingen.
  • Vermeld duidelijk waar het nest zich precies bevindt (achterin de tuin, onder de dakgoot, enzovoort).
  • De brandweer komt zo snel mogelijk ter plaatse.
  • Vlak na de tussenkomst van de brandweer blijf je het best uit de buurt van het nest, want er zijn dan tijdelijk meer wespen te zien en bovendien zijn ze agressiever.

Hoe vernietig je zelf een nest?

Als de ingang van het nest op een makkelijk bereikbare plaats is, kan je proberen om zelf het nest te verdelgen. Voor moeilijk bereikbare plaatsen doe je beter een beroep op de brandweer. Het poeder om wespen te verdelgen is vrij in de handel verkrijgbaar. Dat poeder moet aan de ingang van het nest worden aangebracht. Dat doe je het best als de wespen rustig zijn (bv. bij valavond). Probeer in geen geval de nesten in brand te steken: dat zou brand kunnen veroorzaken.

Wat doe je met bijen?

De brandweer vernietigt alleen wespennesten. Bijen zijn doorgaans minder agressief dan wespen. Een bijennest is bovendien maar zelden in het wild te zien.

Heb je last van bijen, dan verwijzen we je graag door naar imkers of naar de Koninklijke Vlaamse Imkersbond (www.konvib.be).

Kostprijs

De brandweer rekent een kostprijs per nest aan. 

Meer info

  • Brandweer Leuven: Terbankstraat 20, 3001 Leuven, 016 317 211 (Administratie en preventie), brandweerpost.leuven@hvzoost.be.
  • De dienst Administratie is open van maandag tot vrijdag van 9 tot 12 uur en van 13.30 tot 16 uur.

Deel deze pagina