Wespennest

U hebt een wespennest en wilt het laten verdelgen? Dan staat de brandweer klaar om u te helpen. Maar de brandweer vraagt om alleen hinderlijke of echt gevaarlijke wespennesten te melden. Het lijkt misschien niet zo, maar wespen zijn erg nuttige dieren. Ze jagen op vliegen, bladluizen en muggen. Ze zijn ergens dus ook bondgenoten van de mens.

Hebt u een wespennest achteraan de tuin of in een hok waar u nooit komt? Dan is een verdelging niet nodig. Nesten van bijen of hommels zal de brandweer trouwens nooit verdelgen. Vergeet niet: de brandweer is er voor mens én dier.

Neem enkel contact op met de brandweer of een privéfirma indien het wespennest een werkelijk gevaar vormt.

Werkwijze

  • Melden via het digitaal formulier: www.hvzoost.be/wespenverdelging.
  • Als het echt dringend is, mag u nog steeds het nummer 112 bellen. Anders vragen we om deze lijnen vrij te houden voor dringende interventies zoals ambulancezorg, brand en reddingen.
  • Vermeld duidelijk waar het nest zich precies bevindt (achterin de tuin, onder de dakgoot, enz.).
  • De brandweer komt zo snel mogelijk ter plaatse.
  • Vlak na de tussenkomst van de brandweer blijft u het beste uit de buurt van het nest, want er zijn dan tijdelijk meer wespen te zien en bovendien zijn ze agressiever.

Hoe vernietigt u zelf een nest?

Als de ingang van het nest op een makkelijk bereikbare plaats is, kunt u proberen zelf het nest te verdelgen. Voor moeilijk bereikbare plaatsen doet u beter een beroep op de brandweer. Het poeder om wespen te verdelgen is vrij in de handel verkrijgbaar. Dit poeder moet worden aangebracht aan de ingang van het nest. Dat doet u het beste als de wespen rustig zijn (bv. bij valavond). Probeer in geen geval de nesten in brand te steken: dat zou brand kunnen veroorzaken.

Wat doe ik met bijen?

De brandweer vernietigt alleen wespennesten. Bijen zijn doorgaans minder agressief dan wespen. Een bijennest is bovendien maar zelden te zien in het wild.

Hebt u last van bijen, dan verwijzen wij u graag door naar imkers of naar de Koninklijke Vlaamse Imkersbond (www.konvib.be).

Kostprijs

De brandweer rekent een kostprijs per nest aan. 

Meer info

Brandweer Leuven: Terbankstraat 20, 3001 Leuven, 016 317 211 (administratie en preventie), brandweer@leuven.be

De dienst administratie is open van maandag tot vrijdag van 9 tot 12 uur en van 13 tot 16.30 uur.