Wat heb je nodig als je op reis vertrekt?

Gepubliceerd op woensdag 14 juli 2021 14.29 u.
Ga je deze zomer op reis binnen de Europese Unie (EU)? Dan moet je met een heleboel regels rekening houden. Maar wat moet je precies doen als je op vakantie vertrekt en welke documenten heb je nodig? Wij vatten het samen.

Controleer voor vertrek de regels op jouw bestemming

Wees goed voorbereid. Er is geen eenduidig antwoord op wat je allemaal nodig hebt als je op reis vertrekt. Elk land legt andere regels op. Buiten de EU zijn de regels wellicht nog strenger. Bekijk voor je vertrek op reopen.europa.eu of op de website van de FOD Buitenlandse Zaken het reisadvies voor jouw bestemming. Je krijgt hier een goed overzicht van wat de regels ter plaatse zijn, welke documenten je nodig hebt en wat je moet doen als je terugkeert.

Tip: controleer meermaals of de regels nog kloppen op jouw bestemming. Door de veranderende coronasituatie ter plaatse kan het zijn dat sommige landen hun regels doorheen de zomer wijzigen. 

Coronacertificaat

In sommige landen heb je een Europees coronacertificaat nodig. Alle info vind je op covidsafe.be. Dit certificaat kan je via de CovidSafeBE-app aanvragen. Je krijgt dan een QR-code op jouw smartphone of vraag een papieren document telefonisch op.

Er bestaan 3 types van dit certificaat:

  • een vaccinatiecertificaat: dit bewijst dat je gevaccineerd bent. Je kan dit certificaat al krijgen na een 1e prik. De meeste EU-landen aanvaarden dit alleen als je volledig gevaccineerd bent. Bij de meeste vaccins (Pfizer, AstraZeneca, Moderna) is dit na 2 prikken. Bij Johnson & Johnson is dit na 1 prik. Om als volledig gevaccineerd beschouwd te worden, moet er na de 2e prik een bepaalde termijn (meestal 2 weken) verstreken zijn. Ook dit kan verschillen per land.
  • een testcertificaat van een negatieve test. De geldigheid van die test varieert ook per land: voor sommige landen is zo'n test 72 uur geldig, voor andere 48 uur. Sommige landen vragen een PCR-test, andere landen een sneltest. Controleer dus goed op voorhand wat je nodig hebt.
  • een herstelcertificaat voor mensen die hersteld zijn van COVID-19 na een positieve COVID-test. De geldigheid van dit certificaat zal in de meeste landen 180 dagen zijn en vanaf 11 dagen na de positieve test.

Meer info over het coronacertificaat vind je HIER.

Je laten testen voor vertrek

Als je nog niet volledig gevaccineerd bent of onvoldoende immuniteit hebt, heb je voor de meeste landen een negatieve test nodig. Vaak zal dit een PCR-test zijn, soms is een sneltest voldoende.

Iedereen die nog niet volledig gevaccineerd is of bij wie er nog geen 2 weken verstreken zijn na de tweede prik, krijgt deze zomer 2 gratis PCR-testen om te reizen. Dit geldt ook voor 6- tot 17-jarigen. Als je zo'n test wil, vraag je een code aan via mijngezondheid.belgie.be. Met die code kan je een afspraak maken in een testcentrum. Die code is 10 dagen geldig. Binnen die periode moet je een afspraak maken én jezelf laten testen.

Meer info over testen vind je HIER.

Terugkeer naar België

Als je terugkeert naar België na een reis met de auto (langer dan 48 uur), bus, trein of vliegtuig, dan moet je maximaal 48 uur op voorhand het Passagier Lokalisatie Formulier (PLF) invullen. Dit doe je ongeacht of je terugkeert uit een groene, oranje of rode zone.

Keer je terug uit:

  • een oranje of groene zone? Dan moet je verder niets doen. Je laten testen of in quarantaine gaan, is niet nodig.
  • een rode zone binnen de EU?
    • Als je een geldig coronacertificaat (volledig gevaccineerd, een negatieve test van max. 72 uur uit jouw vakantieland of een geldig herstelcertificaat) hebt, moet je je niet laten testen of in quarantaine gaan.
    • Heb je geen geldig coronacertificaat? Dan krijg je via het PLF-formulier een code om je te laten testen. Doe dit zo snel mogelijk en ga in quarantaine tot je het resultaat hebt van de test (en die negatief is).

Wie terugkeert van buiten de EU, moet rekening houden met strengere regels. Meer info over de regels rond terugkeren naar België na jouw vakantie (ook als je buiten de EU reist) vind je HIER.