Wat te doen bij warm weer?

Gepubliceerd op donderdag 14 juli 2022 15.22 u.
Het zonnetje doet deze zomer flink haar best. De volgende dagen wordt het heet, bloedheet. Dat lekkere weer heeft soms wat minder prettige gevolgen. Bereid je dus goed voor en breng tijdens deze periode een extra bezoekje aan alleenwonende ouderen of chronisch zieken.

De meeste mensen lopen geen risico door extreme warmte als ze verstandig met de zon omgaan, maar alert blijven is de boodschap. Jaarlijks sterven nog steeds honderden mensen aan de gevolgen van warmte. Vaak gaat het om alleenstaande ouderen of chronisch zieken.

Zorg voor anderen

Geef die kwetsbare groep daarom extra aandacht. Ken je alleenstaande senioren of zieken? Of vermoed je dat er zo iemand in je straat woont? Ga op warme dagen eens kijken of ze zich goed voelen en voldoende vocht binnenkrijgen. Misschien kan je voor hen wat boodschappen doen.

Baby's of jonge kinderen in de buurt? Help ze om voldoende te drinken. Laat kinderen NOOIT in een geparkeerde auto achter, ook niet als je twee minuutjes naar de winkel moet.

Wees voorbereid

"Dat warme weer? Dat pakken we wel aan als het zover is." Toch ben je tijdens de ‘warme maanden’ het best altijd voorbereid. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je altijd water bij hebt, zeker onderweg. En hou de weersvoorspellingen in de gaten, zo kom je minder snel voor verrassingen te staan.

Wanneer hulp zoeken?

Heeft de zon of warmte je toch te pakken? Dan neem je het best op tijd maatregelen. Banale symptomen als hoofdpijn of duizeligheid kunnen de eerste symptomen zijn van ernstige problemen. Voel je je niet lekker op een heel warme dag? Drink dan zeker meteen meer water, zoek een koele plek en rust.

Als je toch twijfelt, is het goed om je huisdokter te bellen. Handig dus als je zijn of haar nummer op zak hebt. Reageer jij of iemand anders abnormaal op warmte? Dat kan bijvoorbeeld braken zijn of overvloedig zweten, kortademigheid, een hoge lichaamstemperatuur, … Dan is het goed om meteen de spoeddiensten te bellen. Koel de persoon in moeilijkheden af en pas eerste hulp toe indien nodig.

Gouden regels

Wie tijdens de warme dagen zijn gezond verstand gebruikt, komt al een heel eind. Hieronder vind je enkele gouden basisregels:

Drink voldoende

 • Drink meer dan gewoonlijk, ook als je geen dorst hebt.
 • Drink bij voorkeur water.
 • Kleurt je urine donker? Dan drink je te weinig.

Hou jezelf koel

 • Zoek koele plekken op en vermijd de zon.
 • Verplaats inspanningen naar een koeler moment van de dag.
 • Draag lichte, loszittende, lichtgekleurde kledij.
 • Koel je lichaam af (lauwe douche, (voeten)bad, ...).
 • Draag een hoofddeksel.

Hou je huis koel

 • Verlucht op momenten dat het buiten koeler is dan binnen.
 • Gebruik zonwering (rolluiken, luifels, gordijnen, ...).
 • Gebruik een ventilator, die kan helpen om de ruimte te verkoelen.
 • Beperk het gebruik van apparaten die warmte produceren (fornuis, oven, computer, ...).

Wil je graag nog wat extra tips en adviezen? Surf naar www.warmedagen.be. Zo kan je in alle veiligheid van de warme dagen genieten!