Veelgestelde vragen over VC Kampenhout-Sas

Hier willen we een antwoord bieden op vragen die specifiek betrekking hebben op het vaccinatiecentrum Kampenhout-Sas. Kijk eerst even tussen deze vragen alvorens contact op te nemen met de gemeente of het callcenter van het vaccinatiecentrum.

Met welke vragen kan ik bij wie terecht?

Zit jij met vragen? Afhankelijk van de soort vraag, verwijzen we jou graag door naar de juiste instantie. Zo is er een verschil tussen specifieke medische vragen, algemene vragen over de vaccinatiecampagne, specifieke vragen over het vaccinatiecentrum en zeer lokale vragen die enkel van toepassing zijn voor inwoners van Kampenhout.

Contactnummers voor vragen

Hoe lang duurt een bezoek aan het vaccinatiecentrum?

We schatten dat een bezoek aan het vaccinatiecentrum ongeveer 30 minuten duurt vanaf het moment dat je binnenkomt tot je weer vertrekt.

Wanneer krijg ik mijn uitnodiging?

Je krijgt je uitnodiging ongeveer twee weken op voorhand. Omdat we steeds afhankelijk zijn van de levering van vaccins, is het onmogelijk om de datum van jouw afspraak mee te delen alvorens je jouw uitnodiging toegestuurd krijgt.

Dit gebeurt altijd per post op jouw officiële domicilieadres, zoals bekend in het rijksregister. Indien die gegevens bekend zijn bij jouw ziekenfonds, ontvang je ook een e-mail of een sms. Log in bij of contacteer je ziekenfonds om na te kijken of ze je juiste e-maildres en gsm-nummer hebben. 

We sturen de uitnodiging ook naar je 'e-box'. 

Klik hier voor meer informatie over de uitnodiging.

Ik wil mijn afspraak in het vaccinatiecentrum graag accepteren, verplaatsen of weigeren. Hoe doe ik dit?

Hoe je jouw afspraak accepteert, verplaatst of weigert, staat duidelijk vermeld in de uitnodiging. Je kan dit ofwel telefonisch doen door te bellen naar het callcenter op het nummer 016 36 10 36, ofwel door naar de link te surfen in jouw uitnodiging of door de QR-code te scannen in jouw uitnodiging. Je kan de afspraak ook bevestigen via 'Mijn Burgerprofiel'.

Eens je een uitnodiging ontvangt, is het voor de planning van het vaccinatiecentrum enorm belangrijk dat je effectief actie onderneemt om jouw afspraak te accepteren, verplaatsten (indien je op het voorgestelde tijdstip niet kan) of te annuleren (als je niet gevaccineerd wil worden). Wanneer je niet reageert, bestaat de kans dat vaccins ongebruikt blijven en dat willen we vermijden.

Als je gevaccineerd wil worden, weten we dus graag of je ook komt op de voorgestelde datum of dat je de afspraak liever verplaatst. Ook als je niet gevaccineerd wil worden, vragen we om dat te laten weten. Zo komt er op dat moment een vaccin vrij voor iemand anders.

Wat mag ik zeker niet vergeten als ik me laat vaccineren in vaccinatiecentrum Kampenhout-Sas?

Als je richting het vaccinatiecentrum vertrekt, is het belangrijk om met een aantal zaken rekening te houden. Op die manier kan je met een gerust hart op weg.

  • Breng zeker jouw identiteitskaart, uitnodiging én mondmasker mee.
  • Het is essentieel om op het afgesproken uur te komen. Wees niet te laat, maar zeker ook niet te vroeg. Op die manier willen we de groep mensen in het vaccinatiecentrum zo klein mogelijk houden.
  • Kinderen en dieren kunnen we niet toelaten in het centrum. Enkel voor personen die hulpbehoevend zijn, wordt begeleiding met één persoon/mantelzorger toegestaan. Hou hier rekening mee bij het aanvaarden of verplaatsen van jouw afspraak.
  • Alvorens je gevaccineerd wordt, zal je ter plaatse enkele vragen krijgen rond jouw medische achtergrond. Zorg dat je hiervoor de nodige informatie kan geven. Zo kan je bijvoorbeeld bij jouw apotheker terecht voor een overzicht van jouw medicatie.
  • Draag kledij waarbij je eenvoudig de schouder kan ontbloten. De prik wordt in de bovenarm gezet. Om de strakke planning voor de inentingen te kunnen aanhouden, is het belangrijk dat jouw kledij toelaat om snel te vaccineren.

Hoe verloopt de vaccinatie in ons vaccinatiecentrum?

Als je langskomt in het vaccinatiecentrum doorloop je vier stappen:

  1. Ingang vaccinatiecentrum: een medewerker zal vanop afstand jouw temperatuur meten.
  2. Onthaal: na de temperatuurmeting meld je je aan het onthaal. Een onthaalmedewerker scant jouw identiteitskaart en controleert of je een afspraak hebt. Een medewerker begeleidt je vervolgens naar de administratieve ruimte in de vaccinatiezone.
  3. Administratieve ruimte: een verpleegkundige geeft info over het vaccin en stelt je een aantal vragen over jouw medische achtergrond (medicatiegebruik, allergieën, …).
  4. Vaccinatieruimte: de verpleegkundige vaccineert jou. Nadien wordt er onmiddellijk een afspraak gemaakt voor de (eventuele) tweede inenting. Er wordt een vaccinatiekaartje meegegeven aan de burger met gegevens over het vaccin (datum, merk, 2de afspraak, …).
  5. De wachtruimte: na de vaccinatie wacht je een kwartiertje onder toezicht van een (centrum)medewerker of steward die het algemeen welzijn van de aanwezigen observeert. Ook artsen zijn altijd in het vaccinatiecentrum aanwezig.

Je kan de te volgen stappen ook even rustig bekijken via volgend filmpje:

Kan ik kiezen welk vaccin ik krijg?

Je kan het type vaccin niet kiezen. Je bent afhankelijk van welk vaccin er op jouw moment van afspraak beschikbaar is in het vaccinatiecentrum.

Ik ben niet goed te been. Is het VC toegankelijk?

Aan het vaccinatiecentrum zijn voldoende parkeerplaatsen voor mindervaliden. Je moet nergens trappen doen. Aan de inkom van het centrum voorzien we bovendien voldoende rolstoelen. Indien je graag ondersteuning wenst, zijn er altijd medewerkers die je verder zullen helpen.