Kleine prik, groot verschil: vaccinatie van 5- tot 11-jarigen in VC Kampenhout-Sas

Gepubliceerd op woensdag 5 januari 2022 12 u.
Vorige maand zetten de ministers van Volksgezondheid het licht op groen voor de vaccinatie van 5- tot 11-jarigen, een grote stap vooruit in de strijd tegen het coronavirus. Help mee de besmettingen te beperken en laat je kind vaccineren.

Kinderen uit Boortmeerbeek, Haacht, Kampenhout, Keerbergen, Steenokkerzeel en Zemst zullen daarvoor warm ontvangen worden in vaccinatiecentrum Kampenhout-Sas. Alle uitnodigingen voor de eerste vaccinatie van die jonge leeftijdsgroep gingen alvast de deur uit. Vanaf volgende week worden in vaccinatiecentrum Kampenhout-Sas effectief de eerste prikjes gezet bij de 5- tot 11-jarigen. De prikdagen zijn voorzien op 12, 19, 22 en 29 januari. De vaccinatie verloopt voor de gelegenheid volledig op kindermaat.

Want we willen toch allemaal dat onze kinderen gewoon kind kunnen zijn? Dankzij vaccinatie zijn ze beter beschermd tegen het virus én ondervindt hun school- en vrijetijdsleven minder hinder. Daardoor kunnen zij zich focussen op wat er echt toe doet: samen leren, sporten en spelen. Hoe meer gevaccineerden, groot én klein, hoe meer we de verspreiding van dit hardnekkige virus een hak kunnen zetten. Hieronder geven we mee wat je zeker moet weten over de vaccinatie voor kinderen van 5 tot en met 11 jaar.

Hoe ontvangt mijn kind de uitnodiging?

Je kind ontvangt per post een uitnodigingsbrief voor de gratis vaccinatie. Die brief bevat een QR-code en een persoonlijke vaccinatiecode, waarmee je voor je kind online een afspraak kan vastleggen om langs te komen in het vaccinatiecentrum. Stem dat in ieder geval met de andere ouder/voogd af en beslis samen op een weloverwogen en geïnformeerde manier over de vaccinatie van jullie kind.

Anders dan bij de vaccinatie van volwassenen, werken we bij deze jonge leeftijdscategorie niet met een vooraf ingepland vaccinatiemoment (vooraf geboekte datum en uur). Als ouder/voogd heb je dus de mogelijkheid om een passend moment uit te kiezen en daarvoor zelf een afspraak te maken. Wil je jouw kind graag laten vaccineren, bevestig dan zo snel mogelijk jullie komst.

Mocht het je niet lukken om online een afspraak in te plannen, dan kan je het callcenter van vaccinatiecentrum Kampenhout-Sas contacteren. Dat is elke werkdag tussen 9 en 13 uur bereikbaar op het nummer 016 36 10 36. Je kan eveneens een mail sturen naar vaccinatiecentrum@kampenhout-sas.be.

Waarom laat ik mijn kind het best vaccineren?

De vaccinatie is niet verplicht, maar wel sterk aanbevolen. Dat om het aantal besmettingen en bijgevolg ook de quarantaines zoveel mogelijk te beperken. Zo kan je kind blijven doen wat hij/zij graag doet: sporten, hobby’s uitoefenen en naar school gaan. En daar heeft het welzijn en de ontwikkeling van je kind alleen maar baat bij.

Laat je jouw kind vaccineren, dan bescherm je natuurlijk ook zijn/haar gezondheid, aangezien het vaccin de kans op ziekte door het virus aanzienlijk verkleint. Daarnaast bouwt je kind dankzij vaccinatie een betere immuniteit op, die ook langer aanhoudt dan na besmetting. Zelfs als je kind eerder al eens een coronabesmetting opliep, is vaccinatie dus nog steeds de beste keuze.

Ook belangrijk om te benadrukken is dat de vaccinatie van kinderen niet alleen voor henzelf bescherming biedt, maar ook voor hun omgeving. Denk aan (groot)ouders, broers, zussen, leerkrachten, … Is je kind gevaccineerd, dan loopt hij/zij minder risico om met het virus besmet te raken, en dus ook minder risico om het aan anderen door te geven.

Welk vaccin zal mijn kind krijgen?

5- tot 11-jarigen worden gevaccineerd met het uitgebreid geteste en goedgekeurde kindervaccin van Pfizer (een aangepaste dosis die overeenkomt met 1/3 van het vaccin voor volwassenen). Ze krijgen zowel een eerste als een tweede prik, waartussen het interval 21 dagen bedraagt. Met het oog op de optimale bescherming van je kind, is het belangrijk om hem/haar volledig te laten vaccineren en die tweede prik dus niet te missen.

Kan mijn kind zich ziek voelen door de prik?

Naast een rode of ietwat pijnlijke arm na de prik, zijn enkele bijwerkingen zoals een grieperig gevoel of lichte koorts volkomen normaal. Die verdwijnen vanzelf binnen enkele dagen. Na de vaccinatie zal je kind nog een kwartiertje in het vaccinatiecentrum moeten blijven. Zo kunnen we goed opvolgen of je kind geen allergische reactie vertoont, wat overigens slechts in heel uitzonderlijke gevallen voorkomt.

Mag ik mijn kind vergezellen naar het vaccinatiecentrum?

Uiteraard mag je als ouder(s) of voogd meekomen naar het vaccinatiecentrum. Op die manier verleen je automatisch toestemming om je kind te laten vaccineren.

Lukt het niet om je kind te vergezellen? Vraag dan aan een andere volwassene om je kind te begeleiden. Het is in die situatie ook verplicht om je schriftelijke toestemming (in briefvorm) aan de begeleider mee te geven. Die officiële brief kan je downloaden via www.laatjevaccineren.be/5-11-jarigen.

Wat breng ik mee naar het vaccinatiecentrum?

Breng naar de afspraak de uitnodigingsbrief (e-ticket) en de kids-ID of ISI+-kaart van je kind mee. Is je kind 6 jaar of ouder? Denk er dan aan dat een mondmasker vanaf die leeftijd verplicht is. Voorzie daarnaast comfortabele kledij, zodat je kind gemakkelijk zijn/haar bovenarm kan vrijmaken voor de vaccinatieprik.

Waar vind ik meer informatie?

Lees alles over de vaccinatie van 5- tot 11-jarigen op www.laatjevaccineren.be/5-11-jarigen.

Vaccinatiecentrum Kampenhout-Sas is een samenwerkingsproject van de lokale besturen Kampenhout, Zemst, Steenokkerzeel, Haacht, Boortmeerbeek en Keerbergen, Eerstelijnszone BraViO en Eerstelijns­zone Leuven Noord.