Toerisme Vlaams-Brabant vernieuwt fietsnetwerk Groene Gordel

Gepubliceerd op donderdag 1 oktober 2020 11.38 u.
Op 1 oktober start Toerisme Vlaams-Brabant met werken aan het fietsnetwerk in de Groene Gordel. De bewegwijzering wordt volledig vernieuwd en er verschijnen nieuwe trajecten en knooppunten. Als je gaat fietsen, kan je tot en met half november hinder ondervinden in onze regio.

Het fietsnetwerk in de Groene Gordel ligt er al meer dan 10 jaar, maar sindsdien is er nog niet veel aan veranderd. De provincie heeft daarom het netwerk, zo'n 1100 kilometer fietsroutes, grondig geanalyseerd en kritisch bekeken waar ze het konden verbeteren.

Na de vernieuwing van het fietsnetwerk in het Hageland en Leuven in 2018 werd hiermee gestart. In overleg met fietsers, vrijwilligers, gemeenten en andere wegbeheerders is niet alleen rekening gehouden met de huidige fietsmogelijkheden, ook opportuniteiten en toekomstscenario’s zijn in rekening gebracht.

Dit resulteerde in een fijnmaziger fietsnetwerk met 120 km nieuwe en 85 km verbeterde trajecten dat dichter en beter aansluit bij het Brussels Gewest. De thematisch bewegwijzerde fietslussen worden in het fietsnetwerk geïntegreerd. De 6-hoekige rood-witte borden worden daardoor weggenomen. Bovendien zijn heel wat gemeenten mee op de kar gesprongen om het rijcomfort en de fietsvriendelijkheid van bepaalde wegen langs het fietsnetwerk te verbeteren tegen het voorjaar van 2021.

De provincie zal ook een nieuw type bewegwijzeringsbord invoeren. Door te kiezen voor een volledig bedrukt bord en af te stappen van stickers, kunnen de onderhoudskosten de komende jaren naar beneden. Daarvoor moeten alle borden éénmalig vervangen worden. Daarnaast vernieuwt de provincie ook de fietskaart van Vlaams-Brabant die vanaf het voorjaar 2021 beschikbaar zal zijn.

De werken zijn zeer ingrijpend, maar gebeuren in fases om de hinder voor fietsers zoveel mogelijk te beperken. Onze regio komt al in een eerste fase aan bod die zal duren van oktober tot en met half november 2020. Tijdens die periode is het fietsnetwerk in onze regio niet befietsbaar. Begin april 2021 zullen deze werken in z'n geheel afgerond zijn.

Meer info: www.toerismevlaamsbrabant.be/werkenfietsnetwerk