Wees niet gek, doe de tekencheck!

Gepubliceerd op donderdag 12 mei 2022 9.22 u.
Met het goede weer wil je natuurlijk van de zon genieten in je eigen tuin, tijdens een wandeling in de natuur, in een park, … Die groene omgevingen zijn een oase voor vogels, bijen, vlinders en allerlei andere insecten. Helaas zijn er ook diertjes waarvoor je moet opletten. Eén daarvan is de teek.

Een teek kan namelijk ziektekiemen met zich meedragen. De meest voorkomende ziekte die door een tekenbeet veroorzaakt wordt, is de ziekte van Lyme. Op de tekenrisicokaart van Vlaanderen valt onze gemeente in klasse 2, wat betekent dat er een matig verhoogd risico is om een tekenbeet op te lopen. Vooral in mei, juni en juli komen veel tekenbeten voor, omdat het weer dan warmer is en er meer mensen de natuur in trekken.

Doe de tekencheck

Heb je van een dagje in het groen genoten? Dan is het belangrijk om steeds goed te checken of je geen tekenbeet opgelopen hebt.

CONTROLEREN

  • Controleer jezelf en anderen op tekenbeten elke keer dat je in de natuur bent geweest, ook nadat je in de eigen tuin gewerkt hebt of je kinderen in de tuin gespeeld hebben. Teken houden van warme plekjes zoals oksels, knieholtes en liezen, dus check jezelf van kop tot teen!

VERWIJDEREN

  • Vind je een teek? Verwijder hem steeds op een correcte, rustige manier en in één beweging met een geschikte tekenverwijderaar.

OPVOLGEN

  • Volg een maand lang de mogelijke symptomen op. Krijg je een rode kring rond de plaats van de beet of ontwikkel je (griepachtige) symptomen in combinatie met spier- en/of gewrichtspijn binnen een maand na de beet, ga dan bij je huisarts langs.

Weer teken uit je tuin

Grenst je tuin aan een groen-, natuur-, park- of bosgebied, dan zijn maatregelen om teken te weren in je tuin aangewezen. Kijk ook eens naar de plekken in je tuin die je het meest gebruikt. Waar spelen de kinderen? Op welke plekken ontspan je graag even? Maatregelen tegen teken zijn enkel nodig op die veel gebruikte plaatsen.

  • Speeltuigen voor de kinderen zoals schommels, zandbakken plaats je best niet langs borders met hoge planten.
  • Paden of open stukken 'speelgras' onderhoud je extra door overhangende planten te trimmen.
  • Toch graag een zitplekje naast weelderige wilde begroeiing? Of wordt je moestuin door wilde natuur begrensd? Voorzie dan een droge border (50-100 cm) van zand, schelpen, gravel of kiezel. Teken verkiezen een vochtige omgeving.
  • Krijgt jouw tuin al eens bezoek van reeën? Zij zijn de ideale gastheer voor teken, die zich dan verder kunnen verspreiden in jouw tuin. Om ongewenst bezoek te vermijden, plant je best niet hun lievelingskostje, zoals alle planten van de rozenfamilie (appel- en perenbomen, bramen, frambozen, meidoorn, …). 

Check ook je huisdier

Ook jouw eigen huisdieren in de tuin kunnen teken naar je toe brengen! Voorkom teken bij je huisdier door:

  • In het tekenseizoen elke dag je huisdier(en) te controleren op teken.
  • In het tekenseizoen kan je preventief je hond of kat behandelen tegen teken. Dit kan gecombineerd worden met vlooienpreventie. Let op: gebruik zeker niet meer biociden dan nodig. Raadpleeg voor meer informatie je dierenarts.
  • Heb je je huisdieren behandeld met insecticiden, vermijd dan dat hun haren achterblijven in de tuin of natuur. Vogels gebruiken ze voor hun nest, wat kan leiden tot sterfte van de kuikens.

Meer info

Surf naar www.tekenbeten.be voor meer informatie.