Sorteren wordt beloond vanaf 1 januari 2021!

Gepubliceerd op vrijdag 1 januari 2021 7.45 u.
Op de recyclageparken veranderen de tarieven vanaf 1 januari 2021. Het systeem wordt logischer en eenvoudiger om toe te passen. Sorteren wordt beloond!

Ieder gezin krijgt 25 euro gratis krediet om recycleerbaar afval zonder kosten aan te voeren naar het recyclagepark. Ook voor het gevaarlijke asbest geldt dat je jaarlijks een vaste hoeveelheid gratis mag aanleveren. Voor heel wat afvalsoorten zal je net als vroeger nooit betalen.

Voor wie heel veel afval aanvoert naar het recyclagepark, worden de tarieven hoger. De overheid verplicht Incovo en Interza om hiervoor steeds meer de werkelijke kost aan te rekenen, zoals ze die ook betalen aan de verwerkers. 

Voorheen werd het afvaltarief bepaald door het voertuig waarmee je kwam. Met een grote aanhangwagen betaalde je altijd het hoogste tarief, zelfs al had je amper afval bij.

Wat verandert er vanaf 1 januari 2021?

  • Een tarief op basis van het volume van het aangebrachte afval.
  • Voor groot restafval (niet recycleerbare zetels, matrassen, …), asbest en gemengd bouwafval geldt het hoogste tarief.
  • Voor recycleerbaar afval (hout, groen, harde plastic, steen, …) betaal je minder.
  • Papier en karton, isomo, frituurolie, verfpotten, batterijen, KGA, elektrische apparaten, herbruikbare spulletjes, metaal, lampen en folies blijven gratis.

Bezoekers van het recyclagepark krijgen vanaf december een brochure met uitleg over het nieuwe systeem. Ook in de afvalkrant en kalender zal je er alles over kunnen lezen.

Andere afvaltarieven wijzigen ook licht in 2021. Het ophalen aan huis van groot restafval (vroeger grof vuil genoemd) wordt iets goedkoper.

Belangrijk: Vanaf 1 april 2021 mogen ook de inwoners van de Incovo- en Interza-gemeenten alle plastic verpakkingen mee in de blauwe pmd-zak doen. Er zal hierdoor heel wat plastic afval uit de restafvalzak verdwijnen, die hierdoor gemiddeld ook zwaarder zal worden. Daarom komen er vanaf 1 april nieuwe, kleinere restafvalzakken. De prijs van de afvalzak blijft dezelfde, zowel voor pmd als voor restafval.

Koop dus nu maar één rol per keer en blijf niet zitten met zakken die je niet kan gebruiken. 

Een gemiddeld gezin zal door de invoering van de P+MD minstens tien euro per jaar op afvalkosten kunnen besparen.

Meer info: www.interza.be/kampenhout