Groepsaankoop regenwatertonnen: bestel nu de jouwe!

Gepubliceerd op woensdag 1 juni 2022 16 u.
In samenwerking met Klimaatpunt en Haviland Intercommunale organiseert Kampenhout een groepsaankoop voor bovengrondse regenwatertonnen. Heb je interesse om een regenwaterton aan te kopen? Vanaf woensdag 1 juni kan je online jouw bestelling plaatsen.

De installatie van een bovengrondse ton is eenvoudig en heeft een heleboel positieve gevolgen. Je kan het opgevangen regenwater bijvoorbeeld hergebruiken om je auto of fiets te wassen, of om de planten in je tuin water te geven. Een geïnstalleerde ton zorgt voor gratis regenwater, zodat je zuiniger kunt omspringen met (kostbaar) leidingwater.

De voorbije zomers kenden we bovendien extreme weersomstandigheden, zoals hittegolven en zware regenval met wateroverlast. Wateroverlast ontstaat vaak doordat de plotse hoeveelheid regenwater zo groot is, dat het niet of onvoldoende opgevangen kan worden door de bestaande afwatering. Daarom is het zinvol om een extra buffer te voorzien, onder meer via regenwatertonnen.

Bij hevige regenbuien komt het regenwater dan eerst in de regenwaterton terecht, vooraleer het op de bodem of in de waterafvoer belandt. Met een regenwaterton verklein je dus ook de kans op wateroverlast.

Werkgroep van burgers

Eind maart en begin mei kwam een werkgroep van enthousiaste burgers samen om het aanbod van de groepsaankoop te bepalen. Zij staken de koppen bij elkaar over de voorwaarden waaraan de regenwatertonnen moesten voldoen en over de eisen voor de leverancier(s). De werkgroep verzamelde en evalueerde verschillende offertes, om nadien een firma te selecteren en de verdere aanpak uit te werken.

Aanbod

Het aanbod regenwatertonnen kan je HIER raadplegen.

Bestelling

Inwoners van Kampenhout kunnen vanaf woensdag 1 juni een regenwaterton bestellen via dit online formulier. Je kan tot 15 december 2022 een bestelling doorgeven.

Haviland verzamelt alle aanvragen en plaatst de bestellingen bij de leverancier. 

Bevestiging en betaling

Plaatste je jouw bestelling, dan zal je daarna van de leverancier een factuur ontvangen. Bevestig vervolgens je bestelling door de factuur binnen de gestelde termijn te betalen.

Afhaling en/of installatie

Zodra jouw regenwaterton beschikbaar is, haal je ze af in de gemeentelijke loods (Neerstraat 20, 1910 Kampenhout). Dat kan elke weekdag (uitgezonderd sluitingsdagen) tussen 8 en 12 uur of na telefonische afspraak (016 65 99 76).

Wil je de ton liever laten leveren en/of laten installeren door een installateur? Ook dat is mogelijk, tegen een meerprijs:

 • Levering aan huis (door 3BPlastics)
  • Voor het smallere wandmodel van 1.000 liter betaal je 75 euro (incl. btw).
  • Voor de overige modellen betaal je 40 euro (incl. btw). 
 • Levering + installatie (door 3WPlus)
  Let op! Dit kan enkel indien je geen thuislevering door de leverancier 3BPlastics gekozen hebt.
  • Voor de kleine regenwatertonnen betaal je 90 euro (excl. btw).
  • Voor de middelmatige en grote regenwatertonnen betaal je 120 euro (excl. btw).

Meer info/vragen?

Alle informatie over de groepsaankoop regenwatertonnen vind je op www.haviland.be/nl/regenwatertonnen.

Heb je nog vragen? Aarzel niet om contact op te nemen met Haviland Intercommunale via milieu@haviland.be of 0485 44 11 21.