Regelgeving rond cateringmateriaal

Bij de organisatie van een evenement moet je als vereniging rekening houden met de wetgeving rond cateringmateriaal. Je mag tijdens evenementen geen drank meer serveren in bekers voor éénmalig gebruik, tenzij je bij de organisatie een systeem voorziet dat minstens 50% van die eenmalige bekers gescheiden voor recyclage wordt ingezameld.

Vanaf 1 januari 2025 is het helemaal verboden om op evenementen drank te serveren in bekers voor eenmalig gebruik. Een goed alternatief zijn herbruikbare bekers en herbruikbaar cateringmateriaal.

Voor wie

Deze regelgeving geldt voor lokale besturen en voor alle organisatoren van evenementen.

Voorwaarden

Als je herbruikbaar materiaal gebruikt (behalve voor bekers uit glas en porselein), ben je verplicht om een systeem te voorzien dat garandeert dat minstens 90% van die bekers en van dat cateringmateriaal wordt ingezameld voor hergebruik. Dat kan je doen door bijvoorbeeld te werken met een waarborgsysteem of door controles aan de uitgang van je evenement uit te voeren.

Meer informatie (voorwaarden, wetgeving, ...) vind je op de website van OVAM.

Procedure

Wil je herbruikbare bekers op je evenement gebruiken? Neem dan contact op met de drankleverancier van je evenement of organisatie. Waarschijnlijk kan je leverancier je herbruikbare bekers aanbieden.

Tip: Zowel provincie Vlaams-Brabant als Interza lenen herbruikbare bekers uit. Surf naar de website van de provincie en de website van Interza voor meer informatie.

Heb je vragen? Neem een kijkje op www.groenevent.be, download onderaan deze pagina de presentatie of mail naar groenevent@ovam.be.

Deel deze pagina