Verbod op vuurwerk, verbrandingen in openlucht en het gebruik van pyrotechnische artikelen in Vlaams-Brabant

Gepubliceerd op vrijdag 20 november 2020 13.54 u.
De gouverneur besliste om het afsteken van vuurwerk, het gebruik van geluidskanonnen, het oplaten van wens- of feestballonnen, kerstboomverbrandingen of vuren in open lucht, het gebruik van pyrotechnische artikelen zowel op privaat als op publiek domein in de provincie Vlaams-Brabant te verbieden.

Vuurwerk, kerstboomverbrandingen, kampvuren of het oplaten van wensballonnen zijn activiteiten die mensen samenbrengen. Het risico dat daarbij het coronavirus wordt verspreid en opnieuw opflakkert, moeten we absoluut vermijden.

Ook is dit verbod een bescherming voor de dieren die door luide, onverwachte knallen kampen met angst en stress. Hierdoor gebeuren er tijdens de eindejaarsperiode ieder jaar tal van ongelukken door bange dieren die verloren lopen, gewond raken of zelfs sterven.

Daarnaast geraken ook elk jaar weer mensen gewond bij het afsteken van vuurwerk of soortgelijke activiteiten. Dit zet druk op de brandweer- en politiediensten, maar ook op de ziekenhuizen en zorgsector, die nu al zeer zwaar belast zijn. Het verbod zorgt ervoor dat er niet onnodig nog meer druk op de ziekenhuissector ontstaat.

Dit verbod geldt vanaf vrijdag 20 november 2020 tot en met zondag 17 januari 2021. Wie betrapt wordt riskeert een gevangenisstraf van acht tot veertien dagen en een geldboete van 26 tot 200 euro.

Het volledige politiebesluit kan je hieronder downloaden.

Ik knal zonder vuurwerk

We beseffen dat de eindejaarsperiode traditioneel gepaard gaat met vuurwerk. Vorig jaar adviseerde de brandweer om naar een georganiseerd spektakelvuurwerk te gaan. Helaas is dat door de coronacrisis dit jaar niet mogelijk.

De campagne 'Ik knal zonder vuurwerk' roept ook dit jaar op om tijdens de feestdagen te feesten zonder vuurwerk. Gebruik dus zeker de hashtag #ikknalzondervuurwerk als je feestelijke selfies post of gebruik het profielkader.

Alle info over deze campagne vind je op www.ikknalzondervuurwerk.be en op de gelijknamige sociale mediakanalen (Facebook, Instagram en Twitter).