OPGELET: phishingmails in omloop

Gepubliceerd op dinsdag 20 september 2022 11 u.
Ontvang je een mail uit naam van ‘Collection Attorneys Europe’ over een achterstallige betaling van de heffing waterverontreiniging? Of eentje van 'Atradius Collections' over een zogezegde achterstand op de afvalstoffenheffing en rioolbelasting? Ga daar niet op in! De e-mails zijn namelijk vals.

Enkele inwoners kregen een e-mail van ‘Collection Attorneys Europe’ met de vraag om hun zogenaamde achterstand op de heffing waterverontreiniging binnen 5 werkdagen te betalen. Die vordering zou door onze gemeente aan het incassobureau zijn overgedragen, maar dat is niet correct. Dit soort zaken betaal je als inwoner of bedrijf via de waterfactuur aan De Watergroep. Er zal dus NOOIT een afzonderlijke heffing gestuurd worden om waterverontreiniging te betalen.

Ook een frauduleuze e-mail uit naam van 'Atradius Collections' doet momenteel de ronde. Daarin word je eveneens gevraagd om binnen de 5 werkdagen een betaling te doen, ditmaal voor een zogezegde achterstand op de afvalstoffenheffing en rioolbelasting. De belastingen zoals beschreven in de e-mail worden niet door het lokaal bestuur geheven. Die betalingsopdracht is dus ook vals en in géén geval een initiatief van lokaal bestuur Kampenhout.

Wat te doen bij phishing?

Phishing is online oplichting door valse e-mails, websites of berichten. Cybercriminelen proberen altijd om misbruik te maken van iets waarin je gelooft of van iemand die je vertrouwt. Zo willen ze jou je inloggegevens, creditcardinformatie, pincodes of andere persoonlijke gegevens ontfutselen. Vaak spelen ze ook in op angst.

Met deze tips laat je je niet vangen:

  • Hou het hoofd koel als het bericht dwingend of dringend aanvoelt.
  • Controleer het e-mailadres van de afzender, ook op spelfouten.
    • Op de website van de Nationale Kamer van Gerechtsdeurwaarders vind je een lijst van de namen die vaak in frauduleuze e-mails of brieven gebruikt worden. Ook de afzenders van deze e-mails (fixdebt.services@outlook.com en fixdebt.services13@outlook.com) vind je in de lijst. 
  • Klik nooit zomaar op een link of bijlage in een verdacht bericht.
  • Deel nooit persoonlijke codes of wachtwoorden.
  • Wees extra waakzaam bij een vraag tot betaling, terwijl het je onduidelijk is waarom.
  • Stuur het bericht door naar verdacht@safeonweb.be (bij een sms volstaat een screenshot).
  • Verwijder het bericht.

Toch slachtoffer geworden van een phishingactie? Neem meteen contact op met je bank en doe zo snel mogelijk aangifte bij de politie.

Meer info

Meer info en tips vind je op de website van de Vlaamse overheid en op safeonweb.be.