Ondertekening charter buurtinformatienetwerk voor zelfstandigen (BIN-Z)

Gepubliceerd op vrijdag 19 maart 2021 19 u.
Op vrijdag 19 maart ondertekenden het lokaal bestuur, de politiezone KASTZE en de lokale coördinatoren het charter voor een buurtinformatienetwerk voor zelfstandigen (BIN-Z) in Kampenhout.

Een BIN-Z is een samenwerking tussen lokale handelaars en de politie die ernaar streeft om het veiligheidsgevoel bij ondernemers te vergroten door bijvoorbeeld signalementen van winkeldieven aan elkaar door te geven. De officiële opstart is gepland op 1 mei.

Een buurtinformatienetwerk voor zelfstandigen werkt op dezelfde manier als een normaal buurtinformatienetwerk, waarbij één buurt zich organiseert en in samenwerking met de politie informatie uitwisselt om de sociale controle te vergroten.

Het BIN-Z wordt getrokken door twee coördinatoren, Rudy Allemeersch en Caroline Steensels, en de wijkmanager van de lokale politie. Zij evalueren de werking op regelmatige tijdstippen. Wanneer een handelaar een verdachte situatie of gedraging opmerkt, dan verwittigt hij of zij de politie via het nummer 101. De politie gaat na wat er aan de hand is en kan vervolgens een sms-bericht en een e-mail sturen naar alle BIN-Z-leden. Door een wisselwerking tussen de politie en de handelaars vergroot zo de sociale controle en het veiligheidsgevoel onder handelaars.