Groepsaankoop regenwatertonnen: kom naar de infoavond op 23 mei

Gepubliceerd op donderdag 12 mei 2022 17 u.
In samenwerking met Klimaatpunt en Haviland Intercommunale organiseert Kampenhout een groepsaankoop voor bovengrondse regenwatertonnen. Wil je graag meer weten? Je bent van harte welkom op de infoavond op maandag 23 mei 2022 in De Krop (19.30 uur).

De installatie van een bovengrondse ton is eenvoudig en heeft een heleboel positieve gevolgen. Je kan het opgevangen regenwater bijvoorbeeld hergebruiken om je auto of fiets te wassen, of om de planten in je tuin water te geven. Een geïnstalleerde ton zorgt voor gratis regenwater, zodat je zuiniger kunt omspringen met (kostbaar) leidingwater.

De voorbije zomers kenden we bovendien extreme weersomstandigheden, zoals hittegolven en zware regenval met wateroverlast. Wateroverlast ontstaat vaak doordat de plotse hoeveelheid regenwater zo groot is, dat het niet of onvoldoende opgevangen kan worden door de bestaande afwatering. Daarom is het zinvol om een extra buffer te voorzien, onder meer via regenwatertonnen.

Bij hevige regenbuien komt het regenwater dan eerst in de regenwaterton terecht, vooraleer het op de bodem of in de waterafvoer belandt. Met een regenwaterton verklein je dus ook de kans op wateroverlast.

Werkgroep van burgers

Eind maart en begin mei kwam een werkgroep van enthousiaste burgers samen om het aanbod van de groepsaankoop te bepalen. Zij staken de koppen bij elkaar over de voorwaarden waaraan de regenwatertonnen moesten voldoen en over de eisen voor de leverancier(s). De werkgroep verzamelde en evalueerde verschillende offertes, om nadien een firma te selecteren en de verdere aanpak uit te werken.

Infoavond op 23 mei in De Krop

Heb je interesse in de aankoop van een regenwaterton, maar wil je graag wat meer informatie en de gekozen modellen op voorhand al eens bekijken? Kom dan naar de infoavond op maandag 23 mei in De Krop (Dorpsstraat 9b, 1910 Kampenhout). We verwelkomen je om 19.30 uur. Inschrijven doe je via de onderstaande knop.

De gekozen firma zal er een toelichting geven over het aanbod en gebruik van de regenwatertonnen. Je krijgt ook ruimschoots de tijd om vragen te stellen. Geïnteresseerde inwoners kunnen nadien hun regenwaterton naar keuze bestellen.

Schrijf je in voor de infoavond op 23 mei

Als je 23 mei niet aanwezig kan zijn, mag je gerust aansluiten op een infomoment van een andere deelnemende stad of gemeente. Je vindt het overzicht via www.haviland.be/regenwatertonnen.

Onderaan deze pagina (bijlage) kan je alvast een blik werpen op het aanbod regenwatertonnen.

Bestelling en levering

Je zal van de leverancier een offerte ontvangen. Bevestig je bestelling door je factuur binnen de gestelde termijn te betalen. De bestelperiode loopt in juni, de betaling en uitvoering volgt in juli.

Zodra jouw regenwaterton beschikbaar is, haal je ze af in de gemeentelijke loods (Neerstraat 20, 1910 Kampenhout). Dat kan elke weekdag (uitgezonderd sluitingsdagen) tussen 7.30 en 11.45 uur.

Kandidaat-kopers kunnen ervoor kiezen om de regenwaterton zelf te installeren, maar kunnen indien gewenst (mits ze een kleine meerprijs betalen) ook een beroep doen op de sociale werkplaats van 3W+ voor de levering én de plaatsing.

Heb je vragen?

Aarzel niet om contact op te nemen met Haviland Intercommunale via milieu@haviland.be of 0485 44 11 21.