Resultaten enquête betaalbaar wonen: jongeren willen in gemeente blijven, maar vrezen hoge prijzen

Gepubliceerd op donderdag 13 januari 2022 14.53 u.
Een ruime meerderheid van de jongeren wil graag in de gemeente blijven wonen, maar de hoge vastgoedprijzen en het beperkte aanbod doen twijfels rijzen over de haalbaarheid daarvan. Dat blijkt uit een enquête die de lokale besturen van Kampenhout, Grimbergen, Steenokkerzeel en Zemst lieten uitvoeren.

Het beperkte aanbod aan betaalbare woningen en de lange wachtlijsten voor sociale woningen is niet nieuw in de Vlaamse Rand. De lokale besturen van Kampenhout, Grimbergen, Steenokkerzeel en Zemst willen er alles aan doen om jonge inwoners in hun gemeente te houden. Om een goed zicht te krijgen over hoe jongeren denken over de vraag en het aanbod van betaalbare woningen in hun gemeente, sloegen ze de handen in elkaar met de woonconsulenten van Woonwinkel Noord 3Wplus voor een grootschalige bevraging.

De resultaten in een notendop

  • Gemiddeld 16% van de 18- tot 30-jarige inwoners reageerde op de enquête.
  • Voor Kampenhout waren dat 284 inwoners.
  • Bijna twee op de drie (66,2%) wil meteen een woning kopen.
  • Ongeveer een op de drie (32,2%) wil eerst huren om daarna te kopen.
  • Heel wat jongeren geven aan dat ze het financieel niet zouden aankunnen om alleen te wonen.
    • 10% vermeldt dat ze iedere maand geholpen zouden worden bij het huren of het kopen van een woning na het verlaten van het ouderlijk huis.
    • Meer dan de helft (52,7%) zou eenmalig geholpen worden. Het gaat dan niet alleen over het financiële, zoals notariskosten betalen, maar ook over kluswerk, meubels, enzovoort.
  • Onderaan deze pagina kan je een uitgebreide samenvatting van de resultaten downloaden.

De bevraging heeft de zorgen bij jonge inwoners rond betaalbaar wonen duidelijk in kaart gebracht. Daarom zegt het lokaal bestuur 284 keer dankjewel aan iedereen die meegeholpen heeft om tot dit sprekend resultaat te komen. De conclusies van de enquête leveren een goede basis om samen met de woonconsulenten oplossingen uit te denken voor de toekomst.

Vier jonge inwoners die de enquête invulden, beloonden we met een verwenpakket met onder andere een Kampenhoutbon.