City of things-project luchtkwaliteit Parkschool: Start fase 3 op 25 maart

Gepubliceerd op maandag 22 maart 2021 15.40 u.
Van februari tot april loopt er een smart city-project rond luchtkwaliteit in de omgeving van de Parkschool in Relst. Zes sensorboxen meten tijdens het onderzoek de luchtkwaliteit. Hierdoor wijzigt de verkeerssituatie een aantal keer. Op donderdag 25 maart start de 3e fase van het project.

De afgelopen twee jaar werden al heel wat zaken onderzocht en de komende maanden zullen twee pilootprojecten worden getest. Een eerste project situeert zich rond de Parkschool in Kampenhout, later volgt nog een tweede project in Sint-Niklaas. We onderzoeken hoe lokale besturen kunnen inzetten op een betere luchtkwaliteit in de omgeving van scholen en welke meettoestellen hier nuttig voor zijn. Naast Kampenhout nemen ook Sint-Niklaas, Dilbeek en Oudenaarde deel aan dit project.

Vanaf februari tot en met 30 april zullen zes sensorboxen de luchtkwaliteit meten in de omgeving van de Parkschool in de Aarschotsebaan in Relst. Specifiek willen we onderzoeken of we in eerste instantie het effect van het verkeer rond de school kunnen bepalen met deze meettoestellen en vervolgens het verkeer zo kunnen sturen dat de luchtkwaliteit verbetert. Om dit te kunnen testen, zullen we tijdens de onderzoeksperiode de verkeerssituatie een paar keer wijzigen.

Hoe verloopt dit onderzoek?

 1. Februari geldt als referentiemaand. Dat wil zeggen dat we de situatie meten zoals ze nu is.
 2. Van maandag 1 tot en met woensdag 24 maart weren we het sluipverkeer langs de school door ’s morgens geen verkeer afkomstig van de Leuvensesteenweg toe te laten en ’s avonds geen verkeer naar de Leuvensesteenweg.
 3. Van donderdag 25 maart tot en met vrijdag 2 april en na de paasvakantie van maandag 19 tot en met vrijdag 30 april mijden we al het verkeer rond de Parkschool rond de begin- en eindtijden van de school.

Concreet zal de situatie er als volgt uit zien:

 • Situatie 1 tot 24 maart:
  • Ochtend: Doorgang Aarschotsebaan richting Parkschool afgesloten t.h.v. de Bosstraat.
  • Avond: Doorgang Aarschotsebaan richting Parkschool afgesloten t.h.v. Hutstraat.
 • Situatie 25 maart tot 2 april en 19 tot 30 april:
  • Ochtend en avond: geen verkeer in Aarschotsebaan tussen Bosstraat en Hutstraat en in de Terloonststraat vanaf het kruispunt met de Streekweg.
 • Onderaan deze pagina kan u ook een overzichtskaartje downloaden van de verschillende verkeerssituaties tijdens de onderzoeksperiode.

Op welke uren gelden deze maatregelen:
-Ochtend: 8.10 tot 8.40 uur.
-Avond: Maandag, dinsdag en donderdag: 15 tot 15.45 uur, vrijdag: 14.45 tot 15.30 uur, woensdag: 11 tot 11.45 uur.

Gezocht: vrijwilligers

Om het verkeer in goede banen te leiden, zoeken we vrijwilligers die willen helpen om de bestuurders ter hoogte van de gewijzigde verkeerssituatie in de juiste richting te sturen. Het gaat telkens om een half uurtje 's morgens en 45 minuten 's avonds (zie uren in het kader hierboven).

Kan je één of meerdere dagen helpen? Laat het dan weten via milieudienst@kampenhout.be

Wil je graag meer informatie?

Stuur dan een mailtje naar milieudienst@kampenhout.be.