UPDATE 18/12: Heraanleg rotondes Kampenhout-Sas

Gepubliceerd op vrijdag 18 december 2020 11.35 u.
Sinds augustus 2020 werkt het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) aan de rotondes aan Kampenhout-Sas. De eerste van de twee rotondes is nu helemaal klaar.

De afgelopen week legden ze een nieuwe asfaltlaag en plaatsten ze de nieuwe wegmarkeringen. Vanaf vrijdag 18 december 2020 kan het verkeer opnieuw over de nieuwe rotonde rijden.

Hoe werkt de nieuwe rotonde?

De nieuwe rotonde aan de witloofsite werkt met voorsorteerstroken. Dat betekent dat bestuurders, voor ze de rotonde oprijden, de juiste rijstrook kiezen in functie van hun bestemming. Op de rotonde zelf van rijstrook veranderen, is dan niet meer mogelijk. Wie bijvoorbeeld van Leuven komt, kiest voor de rechterrijstrook om de eerste afslag (richting de P+R) of tweede afslag (richting Mechelen) te nemen. Wie de derde afslag wil nemen om richting Brussel te rijden, kiest voor de linkerrijstrook. Door dit systeem kan de rotonde meer verkeer verwerken, omdat de auto’s efficiënter gebruik maken van de beschikbare ruimte.

Bekijk HIER hoe je moet rijden op de nieuwe rotonde.

Tweede rotonde aangepakt vanaf voorjaar 2021

Vanaf vrijdag 18 december wordt er een tijdje niet gewerkt aan Kampenhout-Sas. Tijdens het voorjaar van 2021 wordt ook de tweede rotonde aangepakt. Die rotonde wordt, net als die aan de witloofsite, volledig heraangelegd en krijgt voorsorteerstroken. Meer info volgt later.

Meten is weten

De gemeente bestelde ondertussen ook een meetcampagne waarbij het aantal voertuigen op de gewestwegen en op de gekende sluipwegen geteld zal worden. Deze telling gebeurt voor, tijdens en na de werken. We willen zo in kaart brengen hoeveel voertuigen afwijken van hun normale route tijdens de werken. Daarnaast kunnen we een vergelijking maken hoe voertuigen zich gedragen na de werken en kunnen we waar nodig inspelen op veranderende situaties door bv. camera's te plaatsen op onze eigen wegen.

Blijf op de hoogte!

Hou steeds onze website en onze facebookpagina in de gaten of abonneer je op onze digitale nieuwsbrief.

Op de projectpagina op de website van Wegen en Verkeer kan je meer uitgebreide informatie vinden over deze werken en kan je je ook inschrijven op de nieuwsbrief over deze werken. We raden iedereen aan om dit zeker te doen!

Rotondes met voorsorteerstroken

Kampenhout-Sas is het kruispunt tussen twee belangrijke gewestwegen: de N26 tussen Mechelen en Leuven en de N21 tussen Haacht en Brussel. Op deze kruising bevinden zich twee rotondes. Om de doorstroming en veiligheid te verbeteren, plant het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) de heraanleg van deze rotondes.

De twee rotondes worden omgevormd tot tweestrookse rotondes met voorsorteerstroken. Op zo'n rotonde kiezen bestuurders de juiste rijstrook voor ze de rotonde oprijden. Door het verkeer te organiseren voor de rotonde, kan het vlotter doorrijden en verkleint het risico op conflicten. Meer informatie over de situatie na de werken vind je HIER.