Verkoop rookmelders vanaf dinsdag 19/11

Gepubliceerd op woensdag 13 november 2019 9 u.
Vanaf dinsdag 19 november kan u via de gemeente en het OCMW rookmelders aankopen. Het is immers verplicht om vanaf 1 januari 2020 rookmelders in uw woning te plaatsen. In het kader hiervan houdt de gemeente ook een infoavond op maandag 18 november om 19 uur in de Glazen Zaal.

Deze infoavond wordt georganiseerd door het gemeentebestuur, in samenwerking met Hulpverleningszone Oost van Vlaams-Brabant en Oscare, en is gratis en vrijblijvend. U hoeft zich hier niet voor in te schrijven.

Rookmelders verplicht

Woningbranden in België eisen enorm veel slachtoffers. Bovendien merken we al een aantal jaren op dat branden zich veel sneller ontwikkelen dan vroeger. Naast het vermijden van brandrisico’s in en om de woning, is het belangrijk dat er geïnvesteerd wordt in voldoende rookmelders en een afgesproken vluchtplan. Vanaf 1 januari 2020 is het verplicht, in Vlaanderen, om in iedere woning per bouwlaag een rookmelder te hebben.

Veel te weinig mensen weten dat als er ’s nachts brand uitbreekt u heel weinig kans heeft om tijdig wakker te worden. Als u slaapt, ruikt u immers niets. De rook van een brand verspreidt zich zeer snel en is verstikkend.

Voldoende rookmelders en een afgesproken vluchtplan redden levens!

Als het brandt in een woning, is het belangrijkste dat heel de familie zo snel mogelijk wakker is. Rookmelders vervangen ‘s nachts dus uw ogen, oren en neus en waarschuwen u op tijd. Bespreek met heel de familie wie er bij brand wat gaat doen (bv. wie neemt de (klein-)kinderen mee, langs welke weg kan u naar buiten, waar hangt een sleutel,…).

Aankoop rookmelders via gemeente

Via de infoavond wil het gemeentebestuur de inwoners zo goed mogelijk informeren over brandveiligheid. Heeft u nog geen rookmelders? Geen probleem. Vanaf dinsdag 19 november krijgt u de kans om via de gemeente rookmelders aan te kopen en dit op volgende plaatsen:

  • Het woonloket: elke maandag en dinsdag (tijdens de openingsuren).
  • Het OCMW-onthaal: van maandag tot vrijdag (tijdens de openingsuren).

Er kunnen 2 types van rookmelders aangekocht worden:

  • Een autonome rookmelder (prijs: 16 euro).
  • Een koppelbare rookmelder (prijs: 49 euro).

Kom dus zeker even langs op de infoavond van 18 november, want samen kunnen we zorgen voor meer brandveiligheid!