Bescherm jezelf en anderen: laat je vaccineren tegen covid en griep

Gepubliceerd op maandag 18 september 2023 11.30 u.
Sommige mensen lopen meer risico om door griep of covid-19 zwaar ziek te worden, in het ziekenhuis te belanden of zelfs te overlijden. Om zich daartegen te beschermen, laten ze zich best vaccineren.

Voor wie is vaccinatie belangrijk?

Griep- en covidvaccinatie is aanbevolen voor iedereen van 65 jaar of ouder, personen in langdurige zorg, met een verzwakte weerstand of met bepaalde gezondheidsaandoeningen, zwangere vrouwen en alle personen werkzaam in de zorgsector in en buiten zorginstellingen. In totaal gaat dit om circa 2 miljoen prioritaire personen. Ook andere personen, buiten deze doelgroep, kunnen zich laten vaccineren indien ze dat wensen. Vaccinatie tegen covid of griep is niet verplicht.

Waarom vaccineren tegen covid en griep dit najaar?

Veel personen lieten zich in het verleden al vaccineren tegen covid of griep. De bescherming neemt echter na een paar maanden af. Vandaar beveelt de Hoge Gezondheidsraad aan dat kwetsbare personen zich in het najaar opnieuw laten vaccineren.

In de herfst- en wintermaanden zullen er immers weer meer besmettingen met covid de ronde doen. Griep steekt elk jaar de kop op naar het einde van het jaar toe of aan het begin van het volgende jaar. 

Het is belangrijk om je te laten vaccineren: 

  • Vaccinatie tegen zowel covid als griep hebben als voornaamste doel om kwetsbare personen te beschermen tegen zware ziekte met ziekenhuisopname of overlijden. Zowel de vaccins tegen griep als tegen covid hebben al bewezen goede bescherming te bieden tegen zo’n zwaar ziekteverloop. 
  • Naast individuele bescherming zorgt vaccinatie er ook voor dat minder mensen een beroep moeten doen op hun arts of ziekenhuis. Daardoor hebben zorgverleners, die het altijd druk hebben in het najaar, nog voldoende tijd om zorg te dragen voor mensen met andere zorgnoden. 

Waar laat ik me vaccineren?

Om je te laten vaccineren tegen covid of griep, maak je zelf een afspraak bij jouw huisarts of apotheker. Zij plannen momenten in waarop ze vaccineren tegen covid en griep. In tegenstelling tot de eerdere vaccinatiecampagnes tegen covid krijg je vooraf GEEN uitnodiging.

Wanneer laat ik me vaccineren?

Het is belangrijk om je tijdig te laten vaccineren:

  • covid: best voor eind oktober
  • griep: vanaf midden oktober

Tegen covid en griep zijn er aparte vaccins, maar die kunnen wel op hetzelfde moment gegeven worden. De vaccins worden op verschillende plaatsen op het lichaam gezet, bv. één per arm.

Hoeveel kost een vaccin?

De kostprijs varieert per vaccin:

  • griep: het vaccin is niet gratis, maar als het voor jou aanbevolen is, wordt het grotendeels terugbetaald via de ziekteverzekering. Het kost dan minder dan 5 euro. Voor mensen die in een woonzorgcentrum of in sommige andere voorzieningen verblijven, is het vaccin gratis in Vlaanderen.
  • covid: het vaccin is voor iedereen gratis.

Opgelet: als je het vaccin laat toedienen door jouw huisarts, betaal je mogelijk wel voor de consultatie.

Meer informatie vind je op www.laatjevaccineren.be, vraag raad bij je arts of apotheker of download onderaan deze pagina de campagnefolder.