Online infosessies Interza: voedselverlies beperken en je tuin beschermen

Gepubliceerd op maandag 18 september 2023 8.44 u.
Incovo en Interza organiseren dit najaar, samen met Vlaco vzw (Vlaamse compostorganisatie) en De Tuincoach, gratis online sessies. Experten van Vlaco of tuincoach Wim Azijn begeleiden de workshops. Er is ook ruimte om eigen vragen en problemen voor te leggen. Schrijf je nu in!

Wat en wanneer: infosessies over voedselverlies

De sessies over voedselverlies vinden telkens op donderdag van 20 tot 21.30 uur via Zoom plaats.

Donderdag 19 oktober 2023: Bewaartechnieken voor voedsel

Door gebruik te maken van de juiste bewaartechnieken kunnen we ons voedselverlies flink beperken. In deze infosessie gaan we dieper in op de invloed van bewaartechnieken op het voedsel. De bewaartechnieken die in deze les aan bod komen zijn o.a. koelen, invriezen, inmaken, steriliseren, confituren, konfijten, pekelen, opleggen, fermenteren, drogen, kelderbewaring, inkuilen, op veld laten staan, ... Een heel boeiende sessie voor wie zelf vaak voedsel over heeft of thuis een moes- of fruittuin heeft.

Donderdag 9 november 2023: Voedselverlies tips ‘koken met restjes’

In deze infosessie leggen we de nadruk op tips rond o.a. bewaren, verwerken, plannen en koken.

Donderdag 16 november 2023: Goed koelkastbeheer vermijdt voedselverlies

Voel jij het ook? Die ergernis dat je de overschot van de maaltijd mooi in een bewaardoosje in de koelkast stak, en dan gewoon vergat om er iets mee te doen? Volg de infosessie ‘koelkastbeheer’ en merk dat je niet alleen bent. Een goede koelkastindeling behoedt je van onfrisse verrassingen. Tijdens de sessie kom je ook meer te weten over de houdbaarheidsdata, waarom niet alle voeding in de koelkast mag en hoe je met enkele simpele tips het maximale uit je voeding haalt.

Wat en wanneer: infosessie ‘Hoe overleeft mijn tuin de hete zomers en barre winters’

De zomermaanden brengen vaak intense hitte en droogte met zich mee waar je tuin onder lijdt. Daarnaast worstelen veel tuinen met gebrek aan waterinfiltratie waardoor kostbaar regenwater verloren gaat. Om jouw tuin beter te beschermen, heeft tuincoach Wim Azijn heel wat inspirerende tips: schaduwrijke plekken creëren, verschillende lagen planten en manieren om zo veel mogelijk water vast te houden. Zo zal je tuin beter beschermd zijn tegen extreme weersomstandigheden en blijft hij aangenaam om in te vertoeven. Heel wat van deze tips hebben ook een positief effect op het binnenklimaat van je woning. En zo bespaar je ook op je energiefactuur!

Deze sessie vindt plaats op:

  • donderdag 26 oktober 2023 om 20 uur;
  • dinsdag 7 november 2023 om 20 uur;
  • vrijdag 10 november 2023 om 10 uur;
  • woensdag 15 november 2023 om 20 uur.

Opgelet: het gaat telkens over dezelfde sessie die op verschillende tijdstippen wordt aangeboden.

Praktisch

Alle sessies vinden plaats via Zoom. Het enige dat je nodig hebt, is een computer of tablet met camerafunctie en een stabiele internetverbinding.

Hoe inschrijven?

Deelnemen is gratis maar als je inschrijft, rekenen we erop dat je deelneemt.

  • Infosessies over voedselverlies: schrijf je hier in met vermelding van de sessie(s) die je wil volgen.
  • Infosessie ‘Hoe overleeft mijn tuin de hete zomers en barre winters’: schrijf je hier in met vermelding van welke datum je de sessie wil volgen.

Je krijgt een bevestigingsmail na je inschrijving. De Zoom-link ontvang je vlak voor de aanvang van de sessie.

Nog vragen?

Neem contact op via hilde.goldenberg@interza.be.

De Tuincoach is een samenwerking tussen het provinciaal project 'Leve de tuin' en de afvalintercommunales Ecowerf, Incovo, Interza, Interrand en Intradura.