Speel op veilig en bescherm je fiets

Gepubliceerd op dinsdag 9 mei 2023 8.37 u.
Neem jij ook weer vaker de fiets nu het lente is? Naar school, het werk, de sportclub, vrienden, ... ? Vergeet dan niet om je fiets correct op slot te zetten, zodat die niet gestolen wordt! Dat doe je het best met twee verschillende soorten sloten, ook als je maar even weg bent.

Of misschien plan je de aankoop van een tweedehandsfiets? Ook dan let je beter op dat je geen gestolen fiets koopt. Vraag naar de factuur of het aankoopbewijs van de vorige eigenaar, waarop zijn of haar naam vermeld staat, en kijk de fiets grondig na op sporen die op diefstal kunnen wijzen. Voorbeelden zijn deuken in het spatbord of lakschade aan het fietsframe op de plaats waar een slot moet zitten.

Wist je trouwens dat je met het delen van jouw fietsroutes in bepaalde apps soms meer persoonlijke informatie prijsgeeft dan je denkt? Denk maar aan de locatie van je woning. Start daarom jouw route pas op als je al even onderweg bent. Als je je instellingen in de apps niet voldoende sterk instelt, kan iedereen jouw beginpunt én dus jouw woning lokaliseren.

Benieuwd naar meer tips om fietsdiefstal te voorkomen? De FOD Binnenlandse Zaken helpt je op weg via www.besafe.be/nl/diefstal-oplichting/fietsdiefstal.