OPGELET: phishingmails in omloop

Gepubliceerd op woensdag 22 februari 2023 11 u.
Via enkele attente burgers vernamen we dat er opnieuw phishingmails in omloop zijn. Ontvang je bijvoorbeeld een mail van 'DOMA incasso' of van een ander incassobureau over een achterstallige betaling in naam van de gemeente? Ga daar niet op in! De mails zijn namelijk vals.

Enkele inwoners kregen de voorbije dagen een e-mail van 'DOMA incasso' met de vraag om een zogenaamde achterstand voor de afvalstoffenheffing en rioolbelasting van 2022 binnen 15 werkdagen te betalen. Die vordering zou door onze gemeente aan het incassobureau zijn overgedragen, maar dat is niet correct.

We waarschuwen dat die e-mailberichten vals zijn en het dus om een poging tot online oplichting gaat. Lokaal bestuur Kampenhout heeft in geen geval de opdracht gegeven tot een dergelijke aanmaning en werkt ook niet met incassobureaus samen.

Wat te doen bij phishing?

Phishing is online oplichting door valse e-mails, websites of berichten. Cybercriminelen proberen altijd om misbruik te maken van iets waarin je gelooft of van iemand die je vertrouwt. Zo willen ze jou je inloggegevens, creditcardinformatie, pincodes of andere persoonlijke gegevens ontfutselen. Vaak spelen ze ook in op angst.

Met deze tips laat je je niet vangen:

  • Hou het hoofd koel als het bericht dwingend of dringend aanvoelt.
  • Controleer het e-mailadres van de afzender, ook op spelfouten.
    • Op de website van de Nationale Kamer van Gerechtsdeurwaarders vind je een lijst van de namen die vaak in frauduleuze e-mails of brieven gebruikt worden. Ook de afzenders van deze e-mails (fixdebt.services@outlook.com en fixdebt.services13@outlook.com) vind je in de lijst. 
  • Klik nooit zomaar op een link of bijlage in een verdacht bericht.
  • Deel nooit persoonlijke codes of wachtwoorden.
  • Wees extra waakzaam bij een vraag tot betaling, terwijl het je onduidelijk is waarom.
  • Stuur het bericht door naar verdacht@safeonweb.be (bij een sms volstaat een screenshot).
  • Verwijder het bericht.

Toch slachtoffer geworden van een phishingactie? Neem meteen contact op met je bank en doe zo snel mogelijk aangifte bij de politie.

Meer info

Meer info en tips vind je op de website van de Vlaamse overheid en op safeonweb.be.