Achterstallige betaling
Enkele inwoners kregen de voorbije weken een e-mail van 'DOMA incasso' of 'Agerant - Gerechtsdeurwaarders' met de vraag om een zogenaamde achterstand voor de afvalstoffenheffing en rioolbelasting binnen 15 werkdagen te betalen. Die vordering zou door onze gemeente aan het incassobureau zijn overgedragen, maar dat is niet correct.
We waarschuwen dat die e-mailberichten vals zijn en het dus om een poging tot online oplichting gaat. Lokaal bestuur Kampenhout heeft in geen geval de opdracht gegeven tot een dergelijke aanmaning en werkt ook niet met incassobureaus samen.
Verzoek
Sinds kort doet er eveneens een phishingmail de ronde met 'Verzoek' als onderwerp en de onderstaande boodschap:
"Zou je alsjeblieft een minuutje kunnen vrijmaken om me te helpen bij het discreet voltooien van een taak? Ik zou graag uw reactie per e-mail ontvangen omdat ik momenteel in een vergadering zit."
Die e-mail lijkt door iemand van jouw contactpersonen verstuurd te zijn, maar is vals. Dat blijkt duidelijk uit het mailadres van de afzender. Reageer er dus niet op, mocht je een dergelijk bericht ontvangen.
Wat te doen bij phishing?
Phishing is online oplichting door valse e-mails, websites of berichten. Cybercriminelen proberen altijd om misbruik te maken van iets waarin je gelooft of van iemand die je vertrouwt. Zo willen ze jou je inloggegevens, creditcardinformatie, pincodes of andere persoonlijke gegevens ontfutselen. Vaak spelen ze ook in op angst.
Met deze tips laat je je niet vangen:
- Hou het hoofd koel als het bericht dwingend of dringend aanvoelt.
- Controleer het e-mailadres van de afzender, ook op spelfouten.
- Op de website van de Nationale Kamer van Gerechtsdeurwaarders vind je een lijst van de namen die vaak in frauduleuze e-mails of brieven gebruikt worden. Ook de afzenders van deze e-mails (fixdebt.services@outlook.com en fixdebt.services13@outlook.com) vind je in de lijst.
- Klik nooit zomaar op een link of bijlage in een verdacht bericht.
- Deel nooit persoonlijke codes of wachtwoorden.
- Wees extra waakzaam bij een vraag tot betaling, terwijl het je onduidelijk is waarom.
- Stuur het bericht door naar verdacht@safeonweb.be (bij een sms volstaat een screenshot).
- Verwijder het bericht.
Toch slachtoffer geworden van een phishingactie? Neem meteen contact op met je bank en doe zo snel mogelijk aangifte bij de politie.
Meer info
Meer info en tips vind je op de website van de Vlaamse overheid en op safeonweb.be.