67 dappere stappers op pad met nieuwe kaart ‘Wandelen langs trage wegen’

Gepubliceerd op dinsdag 22 november 2022 18.11 u.
Op zondag 20 november stelden we het tragewegenproject en de nieuwe wandelkaart ‘Wandelen langs trage wegen’ aan het grote publiek voor in De Krop. Nadien waagden 67 dappere stappers zich aan een wandeltocht met gids langs trage wegen. Ondanks het barre weer ging niemand rillend naar huis.

Van plan naar kaart

In 2018 startten we met het tragewegenproject. Veel vrijwilligers hielpen met de inventarisatie van de Kampenhoutse trage wegen en gaven feedback. Vervolgens begon een werkgroep trage wegen in 2021 met de opmaak van een nieuw tragewegenplan. Ook bij dat proces stond participatie centraal en mochten geïnteresseerde inwoners en verenigingen hun zegje doen. We danken iedereen die een steentje aan dit project heeft bijgedragen.

Na verschillende fases keurde de gemeenteraad op 15 september 2022 het nieuwe tragewegenplan goed. Dat is een stappenplan, waarbij het lokaal bestuur elke trage weg onder de loep neemt en op lange termijn naar een definitieve tragewegenkaart evolueert. Gelijktijdig met de opmaak van dat plan maakten we ook een beleidskader voor trage wegen op. Daar toetsen we in de toekomst alle beslissingen aan. Afgelopen zondag mochten geïnteresseerde Kampenhoutenaren met het tragewegenproject kennismaken.

Met kaart op stap

Kampenhout krioelt van de trage wegen en dat zetten we maar al te graag in de verf. Daarom lanceerden we – in afwachting van de definitieve tragewegenkaart – de nieuwe wandelkaart ‘Wandelen langs trage wegen’, de uitgelezen gids als je Kampenhout langs rustige wegjes wil doorkruisen.

Trage wegen ontdek je natuurlijk pas echt als je ze ziet, ruikt en vooral onder je voeten voelt. Daarom trokken we na de voorstelling op pad met de nieuwe kaart. 67 dappere stappers trotseerden weer en wind en beloonden we daarvoor met een gegidste wandeling van ongeveer 5 kilometer. Het lokaal bestuur liet daarbij niemand in de kou staan. Letterlijk, want alle aanwezigen kregen naast de nieuwe wandelkaart ook een paraplu cadeau en we trakteerden hen na afloop op warme witloofsoep, een heerlijke hamburger en een dampend drankje.

De nieuwe wandelkaart is vanaf nu gratis in De Krop te verkrijgen. Haal je exemplaar af en trek eropuit in Kampenhout, want wandelen is pas echt de moeite met ons rijke netwerk aan trage wegen als gids.