Veiliger oversteken op Haachtsesteenweg: ‘vierkant groen’ voor kruispunt met Hubert Tobbackstraat/Hutstraat

Gepubliceerd op dinsdag 15 november 2022 9.37 u.
Met het oog op de verkeersveiligheid past het AWV de lichtenregeling aan op drie kruispunten van de Haachtsesteenweg (N21): het kruispunt met de Hubert Tobbackstraat/Hutstraat, het kruispunt met de Dorpelstraat/Zeypestraat en het kruispunt met de Van Bellinghenlaan/Warandestraat.

De verkeerslichten op de drie kruispunten worden zo afgesteld dat fietsers en voetgangers veiliger kunnen oversteken, zonder in conflict te komen met auto’s. Op het kruispunt met de Hubert Tobbackstraat/Hutstraat en dat met de Van Bellinghenlaan/Warandestraat voeren we vierkant groen in. Dat betekent dat het licht voor fietsers en voetgangers op groen staat, terwijl het licht voor alle auto’s op rood staat.

Op het kruispunt met de Dorpelstraat/Zeypestraat is vierkant groen niet mogelijk, omdat uit berekeningen bleek dat de doorstroming anders teveel zou verslechteren. Hier wordt de lichtenregeling maximaal conflictvrij gemaakt. Helemaal vierkant groen is het hier dus niet, maar het wordt wel veel veiliger om over te steken. Op alle kruispunten mogen de auto's na de werken nog steeds rechts afslaan via de busstrook. Aan het kruispunt met de Dorpelstraat/Zeypestraat is dit zelfs verplicht. Doordat de regeling daar niet vierkant groen kon, komt er een apart rechtsaf-licht dat enkel aan de busstrook staat. 

Vierkant groen

Sinds maandag 14 november 2022 is het 'vierkant groen' al van toepassing op het kruispunt van de Haachtsesteenweg met de Hubert Tobbackstraat en de Hutstraat.

Kruispunten die uitgerust zijn volgens het 'vierkant groen'-principe hebben pijltjes rond het groene verkeerslicht. Bij groen licht kunnen fietsers de weg kruisen en volgen voetgangers het zebrapad. Auto's en vrachtwagens moeten dan even wachten. Op die manier wordt contact met gemotoriseerd verkeer vermeden en kunnen mogelijke dodehoekongevallen voorkomen worden.

Het Agentschap Wegen en Verkeer maakte een handige video dat het 'vierkant groen'-principe uitlegt:

Bekijk hier de video

Meer info

Meer info over de aanpassingen vind je op de website van het Agentschap Wegen en Verkeer.