Kampvuur of koken in openlucht tijdens zomerkamp? Respecteer de afspraken!

Gepubliceerd op vrijdag 1 juli 2022 14.36 u.
Onlangs werd een nieuw veiligheidsbesluit goedgekeurd rond roken en vuur maken in bossen en natuurgebieden. Dat geldt tot 30 september 2022 en houdt enkele uitzonderingen in voor zomerkampen. Organiseert jouw vereniging een kamp en wil je een kampvuur maken of buiten koken? Leef dan de afspraken na!

In verschillende natuur- en bosgebieden in Vlaanderen ontwikkelen zich op dit moment, bij het begin van de zomerperiode, situaties van droogte. Die kunnen zeer snel een acuut risico op brandgevaar met zich meebrengen. Elk bijkomend risico op brand als gevolg van het maken van vuur of roken in natuur- en bosgebieden moet dan ook vermeden worden.

Daarom heeft het Agentschap Natuur en Bos een tijdelijk verbod ingesteld op vuur maken en op roken in bossen en een aantal natuurgebieden. Dat verbod geldt vanaf het moment dat het risico op natuurbranden de kleurcode geel, oranje of rood krijgt. De actuele kleurcodes per provincie kan je steeds raadplegen via www.natuurenbos.be/waarschuwingen.

Uitzondering voor jeugdkampen

Voor het in openlucht koken op vuur of het organiseren van een kampvuur tijdens jeugdkampen wordt een uitzondering voorzien in het veiligheidsbesluit.

De afspraken die momenteel belangrijk zijn voor de jeugdkampen vind je duidelijk weergegeven op de onderstaande visuals. Neem die afspraken zorgvuldig in acht, zo maak je er een fijn en veilig zomerkamp van!