Code oranje voor bossen en natuurgebieden in Vlaams-Brabant

Gepubliceerd op donderdag 12 mei 2022 15.03 u.
Door de aanhoudende droogte en de voorspellingen over het uitblijven van betekenisvolle neerslag, bestaat er een grote kans op brandgevaar. Daarom geldt in alle bossen en natuurgebieden in Vlaams-Brabant code oranje voor droogte en brandgevaar en is er een rook- en vuurverbod van kracht.

De opschaling naar code oranje is in de eerste plaats van toepassing op drogere natuurtypes, bijvoorbeeld heidegebieden, naald- en loofbossen op zandbodems. Ook op andere plaatsen neemt het brandgevaar toe, maar in mindere mate. Meer info over wat code oranje inhoudt, vind je op de website van het Agentschap Natuur en Bos.

Om de risico's te beperken, kondigde de gouverneur ook een verbod af op het maken van (kamp)vuren en roken in de Vlaams-Brabantse bossen en natuurgebieden. Het besluit van de gouverneur kan je onderaan deze pagina downloaden.

Ga je op pad in de natuur, wees dan voorzichtig. Laat kinderen niet zonder toezicht rondlopen en parkeer niet in hoog gras. Ook in je eigen omgeving ben je best alert. Let op met barbecueën of het verbranden van onkruid. Hou altijd blusmiddelen bij de hand.

Merk je rook of vuur? Aarzel dan niet en bel onmiddellijk naar 112!