Els Smedts verkozen tot nieuwe dorpsdichter van Kampenhout

Gepubliceerd op vrijdag 13 november 2020 9.35 u.
Twee jaar lang droeg Michiel Van Bulck met trots de titel dorpsdichter van Kampenhout. Hij geeft nu de fakkel door aan Els Smedts. Zij is geboren en getogen in Kampenhout en al sinds haar tienerjaren geboeid door gedichten schrijven en voordragen. Zij werd op 29 oktober gehuldigd in onze bib.

Huldiging in beperkte kring

Er waren dit jaar twee kandidaten om Michiel Van Bulck op te volgen: Els Smedts en Laura Nevens. Na een pittige beraadslaging door de jury, waarbij de ingezonden gedichten volledig anoniem werden beoordeeld, kwam uiteindelijk Els Smedts als winnaar uit de bus. 

Omwille van de coronacrisis gebeurde de bekendmaking vlak voor de tweede lockdown op donderdag 29 oktober 2020 in zeer beperkte kring in de bibliotheek van Kampenhout. Omdat we graag iedereen willen laten genieten van de gedichten van beide kandidaten, werd de huldiging gefilmd. Dit filmpje kan je hieronder bekijken. Laat je even begeesteren door de prachtige poëzie van beide kandidaten.

Uittredend dorpsdichter Michiel Van Bulck en schepen van cultuur Hilaire Vanhove leidden de bekendmaking in goede banen. Na een doorleefde voordracht van 'het testament van een dorpsdichter' door Van Bulck en de inspirerende gedichten die Els Smedts en Laura Nevens schreven over Kampenhout, was het tijd om de winnaar bekend te maken. Dat werd dus Els Smedts. "Ik had er natuurlijk op gehoopt en kijk er enorm naar uit om de uitdaging aan te gaan", vertelt Smedts. "Dorpsdichter van Kampenhout zijn, is een zeer mooi vooruitzicht!"

Rijp voor het dorpsdichterschap

Els Smedts volgde vier jaar dictie en een bijkomend jaar voordracht aan het conservatorium in Mechelen. Ze is getrouwd met Rudy en trotse moeder van drie kinderen. Jarenlang werkte ze als kleuteronderwijzeres. "Hiervoor schreef ik kleuterversjes voor mijn klas", vertelt Smedts. "Toen het lawaai en de drukte me te veel werden, ben ik uiteindelijk gestopt als leerkracht. In mijn volgende job als verantwoordelijke voor uitvaartplechtigheden bij begrafenisondernemer Pues sprak ik haast dagelijks voor een groep mensen en vormden gedichten een vast onderdeel van mijn job."

De kriebels om een gooi te doen naar het dorpsdichterschap zijn er al enkele jaren bij Smedts, maar het voorbereidende thuiswerk voor haar job en de dagelijkse zorg voor haar moeder, maakten dit lange tijd onmogelijk. "Nu mijn moeder overleden is en ik een nieuwe job heb, in de Carrefour van Boortmeerbeek, waarvoor ik me 's avonds niet meer moet voorbereiden, was de tijd rijp om me kandidaat te stellen als dorpsdichter van Kampenhout."

Els Smedts treedt nu in de voetsporen van Hélène De man (dorpsdichter tussen 2015 en 2017) en de illustere Michiel Van Bulck die de voorbije twee jaar gedichten schreef voor verschillende gelegendheden. Denk maar aan de edities van Reveil, het Vredesconcert in 2018 en voor de 7 Kampenhoutse Kunstenaars. We danken hem voor zijn enorme inzet. De volgende twee jaar mag Els Smedts het beste van zichzelf geven. We wensen haar heel veel succes.

Hieronder kan je het gedicht nalezen dat Els Smedts schreef over Kampenhout:

Gegroet, O Kampenhout

Gegroet, o Kampenhout, dorp waar ik geboren ben.
Waar ik de straten en zovele mensen ken,
waar ik speelde en nadien de liefde vond,
mijn dorp, met de akkers en het witte goud in de grond.

Mijn dorp, ik zocht u op in de geschiedenis
en ontdekte zo dat uw ware naam ‘bos bij de vlakte’ is.
O dorp, gij stroomt door mijn aderen, gij zit mij in het bloed
gij zijt mij zoveel nader, nog meer dan ik vermoed.

Maar dorp, na al die jaren herken ik u haast niet meer
waar zijn al die cafés en dorpswinkels van weleer?
Ze maakten plaats voor andere stenen en jong bloed
dat nieuwe energie door de straten vloeien doet.

Gegroet, o Kampenhout, ik ben zo blij dat ik u ken
maar nog meer ben ik oprecht gelukkig
dat ik na al die jaren niet weggegaan,
maar juist bij u gebleven ben.

Els Smedts

Meer info en gedichten van onze verschillende dorpsdichters kan je vinden via: www.kampenhout.be/dorpsdichter.