Minder Mobielen Centrale (MMC)

In Kampenhout gaat vanaf januari 2023 de Minder Mobielen Centrale (MMC) van start. Een MMC regelt vervoer voor mensen met een laag inkomen en een beperkte mobiliteit. Op vrijdag 28 oktober 2022 stelden het lokaal bestuur en de provincie de werking voor, en zetten ze de reeds aangemelde vrijwilligers in de bloemetjes.

De MMC is een waardevolle dienst die mensen uit hun sociaal isolement haalt door verplaatsingsmogelijkheden aan te bieden. Het gaat vaak om oudere mensen, mensen met een handicap of mensen met een laag inkomen die geen wagen bezitten en zich geen taxi kunnen veroorloven. De ritten die aangevraagd worden door de leden van de MMC’s zijn vaak voor familiebezoek, boodschappen, een kappersbezoek, een bezoek aan de dokter of voor administratieve zaken naar het gemeentehuis.

Hoe werkt de MMC?

De leden vragen de ritten 48 uur op voorhand aan. Dat laat de centrale-verantwoordelijke toe om een geschikte chauffeur te vinden, meestal binnen het netwerk van MPact, het vroegere Taxistop. Bij een MMC vervoeren vrijwilligers met hun eigen wagen mensen met een mobiliteitsbeperking uit hun gemeente. Gebruikers mogen geen inkomen hebben dat twee keer hoger is dan het leefloon. Dit om geen valse concurrentie te creëren met de taxisector.

Op het afgesproken tijdstip komt de chauffeur het lid ophalen aan de woonplaats en verzorgt het gevraagde traject. Aan het einde van de rit betaalt het lid de onkostenvergoeding voor het aantal gereden kilometers.

Vanaf januari 2023 op volle toeren

Vrijdag 28 oktober gaven het lokaal bestuur en provincie Vlaams-Brabant, die het project financieel en operationeel ondersteunt, het startschot voor de MMC in Kampenhout. Vanaf januari 2023 wil het lokaal bestuur op volle toeren draaien. Dat geeft nog wat tijd om eerst het vrijwilligersnetwerk uit te bouwen.

In Kampenhout kunnen we al op acht vrijwilligers rekenen. Die werden dan ook in de bloemetjes gezet. Zij kregen uit handen van Tom Dehaene, gedeputeerde van provincie Vlaams-Brabant, een mand met streekproducten.

Zin om vrijwilliger te worden?

Beschik je over een eigen wagen en heb je enkele uren per week tijd? Maar vooral: heb je zin om vrijwilliger te worden bij de MMC in Kampenhout? Meld je dan snel aan! Om een vlotte werking te garanderen, zijn we nog op zoek naar extra vrijwilligers.

Als chauffeur beslis je volledig zelf over de invulling van je vrijwilligerswerk. Rij je liever alleen binnen onze gemeente of ben je bereid ook grotere afstanden af te leggen? Jij beslist steeds of je een traject wilt uitvoeren en wanneer je beschikbaar bent.

Je ontvangt een onkostenvergoeding per gereden kilometer. Het aantal kilometers wordt opgeteld vanaf het moment dat je je woning verlaat tot wanneer je terug thuiskomt. Er wordt ook voor iedere chauffeur een omniumverzekering afgesloten.

Interesse? Meld je als vrijwilliger aan via het onderstaande formulier. Voor extra info kan je vrijblijvend contact opnemen via welzijn@kampenhout.be of 016 65 99 20.

Deel deze pagina