Laat jouw hemelwaterput vullen met bemalingswater

Gepubliceerd op donderdag 10 juni 2021 9.48 u.
Tijdens droge periodes staan hemelwaterputten na verloop van tijd vaak droog. Hierdoor moet je overschakelen op het gebruik van leidingwater. Om dit tegen te gaan keurde het lokaal bestuur een reglement goed om tijdens droge periodes hemelwaterputten te vullen met bemalingswater.

Op die manier voorkomen we dat bij bemalingen het opgepompte grondwater gewoon wegstroomt. We stelden een loonwerker aan die in perioden van droogte hemelwaterputten vult met opgepompt bemalingswater. Enkel water van bemalingen waar geen gekende verontreiniging of risicogronden in de buurt liggen, komen in aanmerking. Deze regeling geldt uiteraard alleen als er in onze gemeente bemalingen worden uitgevoerd.

Vooraleer je dit water mag gebruiken, voeren we eenmalig een staalname uit om de kwaliteit te onderzoeken. We gebruiken alleen water met een goede kwaliteit. Deze eenmalige staalname geeft geen garantie voor de kwaliteit, maar is wel een goede indicatie.

Staat jouw hemelwaterput droog en wil je hem laten vullen met bemalingswater?

Vul dan HIER het digitaal aanvraagformulier in. Je betaalt een bijdrage van 20 euro voor de kost van de loonwerker. Na ontvangst zal de milieudienst het rekeningnummer doorsturen, waarop je de bijdrage moet betalen. Bedrijven kunnen geen gebruik maken van deze regeling. 

Belangrijk: meld jouw waterput pas aan als die leeg is. Als er voldoende mensen zich aanmelden, laten we het water analyseren en sturen we een aanvraag voor betaling. Nadien komt de loonwerker de waterput vullen. Deze regeling geldt gedurende de volledige zomerperiode.

Hemelwaterputten worden niet volledig gevuld. Zo blijft er altijd een buffervolume over voor het geval er een hevige regenbui plaatsvindt. Hemelwaterputten hebben immers een belangrijke rol in het vermijden van overstromingen. Wanneer een hevige regenbui voorspeld wordt, mag je jouw hemelwaterput niet vullen.

Meer info over bronbemalingen en het volledige reglement vind je via www.kampenhout.be/bronbemalingen.