Afval verminderen in huis en tuin: online infosessies najaar 2022

Gepubliceerd op donderdag 6 oktober 2022 8.50 u.
Incovo en Interza organiseren dit najaar, samen met Vlaco vzw (de Vlaamse compostorganisatie), gratis online sessies om je te helpen minder afval te produceren of om je afval een nieuwe toepassing te geven. Experten van Vlaco begeleiden de workshops.

Er is ook ruimte om eigen vragen en problemen voor te leggen. Elders in Vlaanderen waren deze sessies erg succesvol. Schrijf je dus zeker tijdig in!

Praktisch

Alle sessies vinden plaats op maandag van 20 tot 21.30 uur via Zoom. Je hebt alleen een computer of tablet met camerafunctie en een stabiele internetverbinding nodig.

Overzicht:

  • 7 november 2022: Kringlooptuinieren
  • 14 november 2022: Grasbeheer
  • 21 november 2022: Urban Gardening
  • 28 november 2022: Bewaartechnieken voor voedsel
  • 5 december 2022: Goed koelkastbeheer
  • 12 december 2022: Koken met restjes

Kringlooptuinieren bij verander(en)de klimaatomstandigheden • 7 november

Ons klimaat en onze leefomgeving veranderen. Dat merk je aan heel wat grote en kleine dingen: de grondwaterstand in je tuin, de jaarlijks weerkerende extreme zomertemperaturen, extreme buien en onweer, meer plantenziekten, ... Je kan je kringlooptuin met een paar eenvoudige ingrepen ‘wapenen’ tegen al dat natuurgeweld.

Je tuin ondervindt invloed van het klimaat, maar hoe je jouw tuin inricht, heeft ook een impact op het klimaat in jouw buurt. Hoe meer klimaatvriendelijke tuinen we inrichten, des te beter voor het klimaat in onze dorpen en steden. Wil je dieper ingaan op de klimaatproblematiek en krijg je graag concrete en praktische tips over klimaatvriendelijk tuinieren? Dan zit je goed bij deze infosessie.

Grasbeheer: grasafval voorkomen en verwerken • 14 november

Onze tuinen produceren tonnen grasmaaisel. Voor veel tuinbezitters is de opbrengst van de wekelijkse maaibeurt een bron van ongemak. Nochtans kan je grasmaaisel op verschillende manieren in de eigen tuin verwerken. Wie wil, kan de productie van grasmaaisel aanzienlijk beperken en zelfs helemaal voorkomen. Daarvoor hoef je geen groot tuinier te zijn. Tijdens de workshop bespreken we de verschillende mogelijkheden en wisselen we onze eigen ervaringen uit. Deze online les behandelt grasalternatieven, maaiselgebruik en oplossen van grote en kleine gazonproblemen.

Urban gardening: thuiskringlopen in de stad • 21 november

Natuur en tuinen duiken in onze steden tegenwoordig op de gekste plaatsen op: tegen de gevels van kantoorgebouwen, op daken van appartementen, hangend in potten aan plafonds in restaurants, verticaal tegen de gevel van een huis, op verlaten achterafhoekjes. Ook in een stedelijke omgeving kunnen we de kringloop sluiten.

Bewaartechnieken voor voedsel • 28 november

Door gebruik te maken van de juiste bewaartechnieken kunnen we ons voedselverlies flink beperken. We gaan dieper in op de invloed van bewaartechnieken op voedsel. De bewaartechnieken die in deze les aan bod komen zijn o.a. koelen, invriezen, inmaken, steriliseren, confituren, konfijten, pekelen, opleggen, fermenteren, drogen, kelderbewaring, inkuilen, op veld laten staan, ... Een heel boeiende sessie voor wie zelf vaak voedsel over heeft of thuis een groenten- of fruittuin heeft.

Goed koelkastbeheer vermijdt voedselverlies • 5 december

Voel jij het ook? Die ergernis, dat je de overschot van de maaltijd mooi in een bewaardoosje in de koelkast stak, en dan gewoon vergat om er iets mee te doen? Een goede koelkastindeling behoedt je voor onfrisse verrassingen. Tijdens de sessie kom je ook meer te weten over de houdbaarheidsdata, waarom niet alle voeding in de koelkast mag en hoe je met enkele simpele tips het maximale uit je voeding haalt.

Voedselverlies tips ‘koken met restjes’ • 12 december

In deze infosessie ‘Koken met restjes’ leggen we de nadruk op tips rond bewaren, verwerken, plannen, koken en nog veel meer.

Inschrijven

Deelnemen is gratis maar als je je inschrijft, rekenen we erop dat je deelneemt.

Schrijf je in via www.interza.be/nl/nieuws/infosessies-vlaco met vermelding van de sessies die je wil volgen.

Je krijgt een bevestigingsmail na je inschrijving. De Zoom-link ontvang je vlak voor de aanvang van de sessie.

Vragen?

Heb je nog vragen? Je kan ons contacteren via hilde.goldenberg@interza.be.