Hulplijn 1712 voor familiaal geweld blijft actief tijdens coronacrisis

Gepubliceerd op dinsdag 24 maart 2020 13.27 u.
Tijdens de coronacrisis verwacht hulplijn 1712 een toename van conflicten en geweld binnen gezinnen. Vandaag al krijgen vele politiezones en parketten meer klachten over familiaal geweld.

1712 staat klaar om meer oproepen hierover te beantwoorden en zal tijdens de coronacrisis telefonische en online permanentie blijven voorzien. Daarnaast ontwikkelde 1712 een poster met tips over hoe gezinnen kunnen omgaan met conflicten en geweld tijdens deze periode.

Hoger risico op familiaal geweld

Door de coronacrisis valt het openbaar leven in België volledig stil en zijn vele gezinnen noodgedwongen op elkaar aangewezen. Het gebrek aan dagdagelijkse structuur, een beperkt(er) sociaal netwerk en sociaal isolement zijn risicofactoren voor familiaal geweld. Tel hierbij de toegenomen angst en stress en je krijgt een gevaarlijke cocktail die kan leiden tot een escalatie van familiaal geweld. Om die reden ontwikkelde 1712 samen met partners een poster (zie afbeelding) met tips over hoe gezinnen kunnen omgaan met geweld en conflicten.

Druk op de pauzeknop

De poster bevat tips over hoe je de escalatie van familiaal geweld kunt voorkomen en vermeldt hulplijn 1712 en de belangrijkste noodnummers. Pictogrammen en laagdrempelige tips zijn opgehangen aan vijf kernboodschappen:

  1. Zorg voor structuur, voor jezelf en elkaar.
  2. Word je boos? Uit je gevoelens.
  3. Bespreek spanningen en conflicten.
  4. Druk op de pauzeknop.
  5. Zoek steun of hulp.

Experten intrafamiliaal geweld van de Centra voor Algemeen Welzijnswerk en de Vertrouwenscentra Kindermishandeling ontwikkelden de poster in samenwerking met het expertisecentrum Resilient People van UC Leuven-Limburg.

Cijfers over oproepen over intrafamiliaal geweld

Bij driekwart van de (mogelijke) slachtoffers waarover 1712 gecontacteerd wordt, vindt het geweld in het gezin plaats. Vorig jaar werd de hulplijn gecontacteerd door meer dan 5650 mensen (voornamelijk minderjarigen) die geweld in de gezinscontext meemaakten. Het gaat over oproepen over kindermishandeling, partnergeweld, oudermishandeling en andere vormen van familiaal geweld.

Over hulplijn 1712

1712 is een professionele hulplijn voor burgers die een vraag hebben over geweld, misbruik en kindermishandeling. 1712 is er zowel voor minderjarigen als voor volwassenen. Voor slachtoffers, daders en omstaanders van geweld. De hulplijn is gratis en anoniem. 1712 kun je elke werkdag telefonisch, via e-mail of chat bereiken en is een samenwerking tussen de Centra voor Algemeen Welzijnswerk en de vertrouwenscentra kindermishandeling. 

Meer info vind je op 1712.be.

BELANGRIJK: Voor dringende politiehulp bel je nog altijd 101, voor dringende interventies van de brandweer of ambulance 112.