Reflecterend huisnummer

Een duidelijk en zichtbaar huisnummer is belangrijk voor verschillende diensten, denk maar aan de postbode en de hulpdiensten. Maar ook als het donker is, zou jouw huisnummer goed zichtbaar moeten zijn. Als je huisnummer oplicht in het donker, zien de hulpdiensten dat namelijk sneller en verliezen ze geen levensbelangrijke seconden of minuten met het zoeken naar jouw huisnummer en woning.

Het lokaal bestuur hecht veel belang aan de veiligheid van zijn inwoners en stelt daarom reflecterende huisnummers ter beschikking. Het voordeel van dat type huisnummers is dat ze door hun reflecterende achtergrond ook zichtbaar zijn wanneer het donker is.

Hoe aanvragen?

Vanaf nu kan je een reflecterend huisnummer aanvragen, en dat op twee manieren:

  • digitaal, gemakkelijk en snel vanuit je zetel;

Vul het online aanvraagformulier in

  • aan het onthaal van het gemeentehuis. Je hoeft daarvoor geen afspraak te maken, maar mag gewoon tijdens de openingsuren langskomen.

Let op! De aanvraagperiode voor de eerste bestelling van reflecterende huisnummers liep tot en met 31 mei 2024. Toch te laat met jouw aanvraag? Vanaf maandag 3 juni 2024 kan je je inschrijven voor een nabestelling.

We brengen je op de hoogte zodra je jouw reflecterende huisnummer in het gemeentehuis kan ophalen. Aangezien het nu om een nabestelling gaat en het lokaal bestuur alle binnengekomen aanvragen bundelt, kan dat enkele maanden duren.

Kostprijs

Het aanvragen van een reflecterend huisnummer is volledig gratis.

Voor wie?

Het lokaal bestuur voorziet een huisnummer voor woningen en gebouwen op het grondgebied van Kampenhout.

Huur je de woning, dan moet je eerst met de eigenaar van de woning bespreken of je een reflecterend huisnummer mag ophangen. Gaat jouw verhuurder daarmee akkoord, dan vraag je als huurder het huisnummer aan. 

Woon je in een appartementsblok, dan overleg je eerst met alle bewoners of zij akkoord gaan met de plaatsing van een reflecterend huisnummer én waar het opgehangen zal worden. Vervolgens dient één bewoner van het appartementsblok een aanvraag voor een reflecterend huisnummer in. Per appartementsblok zal het lokaal bestuur dus één plaatje afleveren. Op dat plaatje zal enkel het hoofdnummer gedrukt worden. De busnummers zullen niet op het plaatje vermeld staan.

Ook bedrijven in Kampenhout kunnen een reflecterend huisnummer aanvragen voor hun bedrijfsgebouw.

Wat met mijn huidige huisnummer?

Jouw huisnummer dat momenteel ophangt, mag blijven hangen. Is het nummer slecht zichtbaar vanaf de straat of verouderd? Dan kan je dat het best weghalen en enkel het nieuwe, reflecterende huisnummer ophangen.

Waar hang ik het reflecterende huisnummer?

Je bevestigt het reflecterende huisnummer bij voorkeur op jouw brievenbus. Past het plaatje niet op jouw brievenbus, dan kan je het op een andere drager aan de straatkant hangen, zoals een paaltje of omheining. Het huisnummerplaatje hangt het best op een hoogte van 50 tot 150 cm, gemeten vanaf de grond.

Staat jouw woning op de rooilijn, dan mag je het ook naast de toegangsdeur op de voorgevel bevestigen. Het plaatje plaats je op de voorgevel op een hoogte tussen 150 en 200 cm, gemeten vanaf de grond.

Je kan het reflecterende huisnummerplaatje met een goede weersbestendige montagelijm of met sterke dubbelzijdige kleefband bevestigen. Schroeven of boren in het plaatje is niet mogelijk omdat dat de reflecterende folie beschadigt.

Waar en wanneer ophalen?

Op basis van de binnengekomen aanvragen zal het lokaal bestuur dit najaar de bestelling van de huisnummerplaatjes plaatsen. De eerste aanvraagperiode liep tot en met 31 mei 2024. Aangezien het nu om een nabestelling gaat en het lokaal bestuur alle binnengekomen aanvragen bundelt, kan dat enkele maanden duren.

Zodra de plaatjes in het gemeentehuis klaarliggen, laten we je weten dat je jouw reflecterende huisnummer kan ophalen. Je kan het vervolgens zonder afspraak bij het onthaal komen halen, tijdens de openingsuren.

Vragen?

Neem contact op via preventie@kampenhout.be of 0473 73 18 65.

Deel deze pagina