Hoe komen de patatjes met witloof en steak op mijn bord?

Voorstel dagprogramma

9u00: Verwelkoming door gids en bezoek aan het witloofmuseum

10u30: Bezoek aan het akkerbouw- en vleesbedrijf ’t Waterbos

11u30: Einde bezoek

Op uw vraag kan de toeristische dienst dit programma aanpassen met andere toeristische bezienswaardigheden.

Prijs

€ 3,25 per kind en € 35 per gids voor het Witloofmuseum (vanaf 25 kinderen is er een tweede gids nodig)

Het programma kan zowel in de voor- als namiddag geboekt worden.

Maximum 50 kinderen

Meer info

Witloofmuseum

Het witloofmuseum brengt een overzicht van het ontstaan en de evolutie van het witloof. 

U vindt er tal van illustraties en uitleg over de witloofplant, de zaadwinning en het productieproces van grond- en hydrocultuurteelt. Naast de uitgebreide collectie oud alaam, die opgesteld staat, kunt u in het witloofkot luisteren naar de roddels van de dag.

In een andere ruimte komt de sociale en culturele impact – die de witloofteelt had op de leefgemeenschap – aan bod. Hier hebben o.a. de reuzen Pie Blok en Trieneke een onderkomen gevonden.

Ook de verkoop aan de veilingklok, het transport en de witloofgastronomie, met overheerlijke witloofrecepten, maken deel uit van de vaste tentoonstelling.

't Waterbos

’t Waterbos is een gemengd bedrijf van 90 ha akkerbouw, 30 ha weiland en ± 200 stuks rundvee van het Belgisch Wit-Blauw vleestype. Er worden aardappelen verkocht, maar hun grootste troef is de hoeveverkoop van rundvlees.

De kinderen krijgen van de landbouwer uitleg over de aardappelteelt. Daarna brengen ze een bezoek aan de koeien. De verzorging, het voederen, het ter wereld brengen van de kalfjes, … het komt allemaal aan bod.

Ook is er de mogelijkheid om een kalfje te knuffelen of eventueel te voederen. Dit zijn meestal kalfjes die verstoten worden door de moeder of niet zelfstandig kunnen drinken.

Daarna wordt de hoeveslagerij bezocht. Hier wordt uitgelegd hoe een geslachte koe verwerkt wordt tot de verschillende vleessoorten die er te koop zijn.