Boost je immuniteit: ga voor een boosterprik!

Gepubliceerd op vrijdag 17 december 2021 10 u.
Vaccinatiecentrum Kampenhout-Sas opende in november opnieuw de deuren. Ondertussen werden al heel wat derde prikken gezet. Twijfel niet en kom zodra je een uitnodiging krijgt langs voor een boostervaccin. Het geeft jouw immuniteit een boost!

De vaccinatiecampagne komt stilaan opnieuw op stoom. Inwoners van Boortmeerbeek, Haacht, Kampenhout, Keerbergen, Steenokkerzeel en Zemst kunnen net als bij de eerste vaccinatiecampagne terecht in vaccinatiecentrum Kampenhout-Sas voor een derde prik. De afgelopen weken kwamen vooral 65-plussers, zorgverleners en immuungecompromitteerde personen langs voor hun boostervaccin. Nu is de brede bevolking aan de beurt.

We roepen iedereen op om die derde prik niet te missen. Bescherm jezelf en je naasten zo goed mogelijk tegen het virus. Een boosterprik is daarvoor het beste wapen. We hebben het meer dan nodig met de nieuwe omikronvariant die de ronde doet in ons land. Wat je precies moet doen voor die derde prik lichten we hieronder toe.

Hoe krijg ik een uitnodiging?

Net zoals bij de eerste en tweede prik krijg je voor de boosterprik een uitnodiging van de Vlaamse overheid om langs te komen in het vaccinatiecentrum. Die uitnodiging wordt altijd per post naar je domicilieadres verstuurd. Als je jouw e-box activeerde in Mijn Burgerprofiel, krijg je ook een e-mail.

Vergeet zeker niet te reageren op jouw uitnodiging. Je hebt daar 30 dagen de tijd voor. Alvorens jouw afspraak in het vaccinatiecentrum definitief is, moet je ze bevestigen. Kan je op het vermelde tijdstip niet langskomen? Dan kan je altijd jouw uitnodiging verplaatsen. Volg daarvoor de instructies in de uitnodiging of e-mail.

Meer info over de uitnodiging en hoe je jouw e-box kan activeren vind je HIER.

Wanneer kan ik langskomen?

De uitnodiging wordt niet lukraak verstuurd. Voor de derde prik houden we rekening met vastgelegde termijnen. Je krijgt op dit moment een uitnodiging:

  • na minimaal twee maanden vaccinatie met Johnson & Johnson;
  • na minimaal vier maanden volledige vaccinatie met AstraZeneca, Pfizer of Moderna.

Kreeg je nog geen uitnodiging? Neem niet onmiddellijk contact op met het callcenter van het vaccinatiecentrum. Wellicht is de termijn na jouw laatste prik nog niet verstreken.

Is dat ondertussen wel het geval omdat de federale overheid de termijnen van Pfizer en Moderna van zes naar vier maanden heeft ingekort? We vragen om ook dan het callcenter niet te contacteren. Wacht op jouw uitnodiging of schrijf je in op de elektronische reservelijst QVAX (zie hieronder). Aangezien die termijnen nog maar net ingekort zijn, duurt het natuurlijk nog eventjes vooraleer je jouw uitnodiging in de brievenbus krijgt.

Is er een reservelijst?

Zoals je al kon lezen, is die er zeker! Sinds begin december is de elektronische reservelijst QVAX weer beschikbaar. Via dat systeem kan je je online inschrijven voor een boostervaccin in vaccinatiecentrum Kampenhout-Sas. Je geeft daarbij aan op welke momenten je beschikbaar bent om sneller uitgenodigd te worden. Op die manier gaan er geen boosters verloren.

Als je op de reservelijst ingeschreven bent en het vaccinatiecentrum boostervaccins op overschot heeft, ontvang je (volgens de prioriteitsregels) een sms en een e-mail. Daarin wordt gevraagd om snel te reageren, meteen online te bevestigen dat je de vrijgekomen plaats inneemt en je naar het vaccinatiecentrum te begeven.

Belangrijk om te vermelden:

  • Je kan je alleen inschrijven op QVAX als je nog geen uitnodiging kreeg via de reguliere weg.
  • Je zal pas uitgenodigd worden via QVAX voor een derde prik als de bovenvermelde termijnen verstreken zijn.
  • Is de termijn nadat je volledig gevaccineerd werd met Pfizer of Moderna ondertussen verstreken omdat de federale overheid de termijn inkortte van zes naar vier maanden en wil je sneller aan de beurt komen? Dan raden we je aan om je in te schrijven op QVAX. Je kan dan zonder uitnodiging opgeroepen worden als er vaccins op overschot zijn.

Alle info over de werking van QVAX vind je HIER.

Welk vaccin krijg ik?

Voor de derde prik krijg je ofwel een vaccin van Pfizer ofwel een vaccin van Moderna. Het heeft geen enkel belang welk type vaccin je kreeg bij jouw eerste en tweede prik. Beide vaccins zijn zogenaamde mRNA-vaccins en zijn even betrouwbaar en doeltreffend.

Wil je graag wat meer info over deze vaccins? Die vind je HIER.

Worden kinderen gevaccineerd?

Tot nader order is er nog geen beslissing genomen op welke manier kinderen onder de 12 jaar gevaccineerd zullen worden. Binnenkort volgt daar meer duidelijkheid over.

Kinderen die 12 jaar worden, krijgen sowieso een uitnodiging om zich te laten vaccineren. Als ouder hoef je geen contact op te nemen met het vaccinatiecentrum. De uitnodiging volgt via de reguliere weg.

Kan ik nog een eerste prik krijgen?

Ook dat is nog steeds mogelijk. Heb je eerder een uitnodiging voor vaccinatie gemist of geweigerd, maar wil je nu toch gevaccineerd worden? Neem dan contact op met het vaccinatiecentrum via vaccinatiecentrum@kampenhout-sas.be. Wij boeken voor jou een afspraak in. Eerste en tweede prikken worden altijd met Pfizer gezet.

Meer info?

Heb je vragen over jouw vaccinatie, over jouw uitnodiging of wens je jouw afspraak te bevestigen of te wijzigen? Contacteer het vaccinatiecentrum op het nummer 016 36 10 36 (elke werkdag bereikbaar tussen 9 en 13 uur) of via vaccinatiecentrum@kampenhout-sas.be. Om het callcenter niet te overbelasten, vragen we om ons pas te contacteren als je al een uitnodiging kreeg.

Vaccinatiecentrum Kampenhout-Sas is een samenwerkingsproject van de lokale besturen Kampenhout, Zemst, Steenokkerzeel, Haacht, Boortmeerbeek en Keerbergen, Eerstelijnszone BraViO en Eerstelijnszone Leuven Noord.