Gewonde of dode dieren langs de weg

Een aangereden hond langs de weg? Of een wild dier dat gewond raakte? Wat doet u daarmee? Eerst en vooral de situatie inschatten. Als het dier een gevaar voor de veiligheid vormt, contacteert u best meteen de politie via het noodnummer 101.

Is er geen gevaar voor de veiligheid? Dan kan u zelf ingrijpen. Maar doe dat nooit met uw blote handen. Daar kan u ziek van worden. Een gewond dier kan bovendien fel uithalen en u verwonden.

Leeft het dier nog, maar is het ziek of gewond?

Als het om een huisdier gaat, contacteert u best de lokale politie. Die vindt het baasje wel terug. Is het een noodlijdend wild dier zoals een konijn, vos, ree of een vogel? Dan mag u het Wildlife Taxi Team contacteren of het dier naar een erkend vogelopvangcentrum brengen. Elke provincie heeft er eentje. In Vlaams-Brabant is dat het Vogelopvangcentrum Malderen.

Is het dier dood?

Is het een wild dier? Verwittig dan het meldpunt Wegen Vlaanderen via het nummer 1700 of online via meldpuntwegen.be. Als het om een kleinere gemeenteweg gaat, kan u ook de gemeente verwittigen. Bij een dier volstaat het soms om het karkas zelf in de berm te leggen, als voedsel voor aaseters.

Een dood huisdier? Dan verwittigt u best de gemeente. Die kan de eigenaar dan inlichten.

Enkele speciale gevallen

  • Een dode marterachtige (bever, bunzing, das,… ) of wolf? Neem dan contact op met het Marternetwerk dat het dier zal onderzoeken: www.inbo.be/marternetwerk.
  • Als u een dode roofvogel vindt en u vermoedt kwaad opzet, laat de vogel dan liggen en meld het bij de Natuurinspectie van het Agentschap voor Natuur en Bos. Via: www.natuurenbos.be/natuurinspectie.
  • In Wallonië is de Afrikaanse varkenspest vastgesteld bij everzwijnen. Meld een dood of ziek everzwijn altijd bij het erkende vogelopvangcentrum.

Nuttige gegevens

Deel deze pagina