De bib nodigt uit: Peter Verlinden

Peter Verlinden is een bekend VRT-journalist, gespecialiseerd in het ruime buitenland, maar vooral in Centraal-Afrika. Daarnaast is hij auteur van verschillende boeken, geeft lezingen, modereert debatten, begeleidt reizen in Afrika, de Arabische wereld en Québec, en doceert aan de universiteit van Leuven en verschillende hogescholen.

Na Bart Moeyaert (Nobelprijs voor Jeugdliteratuur), Ronny Mosuse en misdaadauteur Jo Claes is Peter Verlinden de uitgeknipte gast voor onze reeks 'De bib nodigt uit' in het voorjaar van 2020. Hij zal een lezing brengen over de problematiek in Centraal-Afrika en de (foute) berichtgeving hiervan: “MASSAMEDIA: VREDESDUIVEN OF OORLOGSSTOKERS?”

We krijgen steeds meer en meer te maken met fake news. Hoe moeten we hier op inspelen, hoe beïnvloedt het ons beeld van de realiteit en hoe detecteren we fake news op sociale media? Deze lezing kadert in een groter project met alle bibliotheken uit de Noorderrand die voorstellingen organiseren omtrent fake news.

Peter Verlinden (1957) werkt al meer dan een kwarteeuw voor de VRT (radio en televisie) en is uitgegroeid tot dé Afrika-kenner van de openbare omroep.
In deze lezing legt journalist Peter Verlinden aan de hand van vele concrete voorbeelden uit hoe de massamedia omgaan met oorlog en vrede, met terrorisme en de vluchtelingencrisis, met (internationale) conflicten.

Zelf studeerde hij politieke - en communicatiewetenschappen en antropologie aan de KU Leuven, waar hij nu ook gastdocent is ('Media en Internationale Conflicten', master politieke wetenschappen).

In deze lezing legt journalist Peter Verlinden aan de hand van vele concrete voorbeelden uit hoe de massamedia omgaan met oorlog en vrede, met terrorisme en de vluchtelingencrisis, met (internationale) conflicten. Hij verklaart waarom bepaalde keuzes gemaakt worden in de massamedia en meer concreet in de televisie-berichtgeving, zoals ook bij de VRT.

Vanuit zijn persoonlijke ervaring en academische kennis heeft Peter Verlinden een zeer kritische kijk ontwikkeld op de rol van massamedia bij oorlog en vrede, ook vlak bij ons.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Informatie

Wanneer

Prijs

€ 5,00
Basistarief: 5,00 €

Waar

Bibliotheek van Kampenhout

Organisatie

Gemeentebestuur Kampenhout