Workshop voor blaasinstrumenten

Op zondag 4 december organiseert het Brabants Centrum voor Muziektradities (BCM) in samenwerking met de cultuurdienst van Kampenhout, een workshop rond het traditionele repertoire van de vroegere dansorkesten en blaasensembles. Het evenement zal doorgaan in de concertzaal van het Cultuur- en Beleefcentrum De Krop, van 14 tot 17u. Alle muzikanten (zowel jong als oud) met een blaasinstrument zijn welkom: tuba, trompet, bugel, trombone, saxofoon, klarinet, fagot, dwarsfluit....

De workshop wordt geleid Hubert Boone, die op zijn 13de werd lid (cornetspeler) van de vroegere fanfare Sint-Stefanus van Nederokkerzeel. Later studeerde hij aan het Koninklijke Muziekconcervatorium in Brussel en in 1968 werd hij wetenschappelijk medewerker aan het Muziekinstrumentenmuseum (mim) van Brussel. Ondanks zijn klassieke muziekopleiding bleef zijn grote liefde het vrij geïnterpreteerde repertoire van de fanfaremuzikanten: nl. het repertoire dat uit de vuist gespeeld werd door een kern van muzikanten als de 'chef' er niet meer bij was: walsen, polka's, mazurka's, schottischen, en soms een of andere schlager. Als musicoloog specialiseerde Boone zich vooral in volksinstrumenten en de traditionele dansmuziek van ons land. Hij publiceerde een tiental monografieën, en noteerde hij meer dan 600 melodieën bij dorpsmuzikanten in Vlaams-Brabant en de Kempen. In 2010 verscheen zijn levenswerk Dansmelodieën uit de Vlaamse volksmuziektraditie. Het is op basis van deze verzameling en met een unieke ervaring dat deze workshop gestoeld is.

Na een korte historische inleiding krijgen de deelnemers de partituur een aantal melodieën uit onze regionale traditie, de nummers zijn uitgeschreven voor instrumenten in Sib, Ut en Mib. Eerst wordt de melodielijn van een paar nummers ingeoefend, daarna worden de onderliggende akkoorden met de grondbas bepaald, als dat allemaal in orde is, wordt een tussentijdse begeleiding uitgetest en zo mogelijk ook nog een tweede stem. Bij dit alles worden de traditionele normen gerespecteerd.

Na de workshop volgt er nog een korte demonstratie van het Waalse koperblaaskwartet Râse dé Têre, dat al een aantal jaren gespecialiseerd is in repertoire, en tal van onze Brabantse nummers op zijn repertoire heeft. Om de workshop af te sluiten, worden de deelnemers uitgenodigd om samen met dit Waalse gezelschap een aantal nummers van het ingestudeerde repertoire mee te spelen. Dit laatste luik en het optreden van Râse dé Têre is gratis toegankelijk voor deelnemers aan de workshop!

DEELNEMERS MOGEN ZICH VIA DEZE WEG INSCHRIJVEN (VRIJ EEN 'STOEL' TE KIEZEN). JE ZAL DAN PER EMAIL ACHTERAF MEER INFO ONTVANGEN!

Informatie

Wanneer

Prijs

Gratis

Waar

Theaterzaal De Krop