Ereburgers Kampenhout

Marcel Pira

Hubert Boone

Stef Maginelle

Kim Gevaert

Will Tura

Raymond Impanis

Armand Preud'homme

Jules Penninckx

 

Marcel Pira

 

Achtergrond

Woordkunstenaar geboren op 3 mei 1929, overleden op 7 september 2017

 

Info

Op 2 december 2017 werd Marcel postuum tot 8ste ereburger van de gemeente gekroond. Aan de kerk van Relst werd die dag, in aanwezigheid van zijn vrouw en vier dochters, een monument ter ere van hem onthuld. Op een authentieke thermosifon werd een passage uit zijn (waarschijnlijk mooiste) gedicht 'Mijn witloofdorp' aangebracht.

Pira werd in 1929 geboren in Elsene, maar groeide op in Relst-Kampenhout. Later vestigde hij zich met zijn gezin in Mortsel. Hij ontpopte zich tot een bekend dichter. Marcel Pira won verschillende literatuurprijzen in zijn leven en schreef meer dan 4.800 gedichten.
Een van zijn opvallendste uitspraken was: 'Poëzie is de Rolls Royce van het woord'.

Op de begraafplaatsen van Kampenhout kan je nog steeds poëzieteksten van zijn hand lezen. In Relst hangt er bijvoorbeeld een poëzietekst als eerbetoon voor de oud-strijders.

De poëzieprijs die de gemeente Kampenhout tweejaarlijks organiseert, is ook al enkele jaren naar Pira vernoemd. 10 jaar geleden schreef Marcel ook een sonnet over Relst.

 

 

Hubert Boone 

 

Achtergrond 

Musicoloog geboren in 1940 

   

Info

Op 4 oktober 2015 werd Hubert tot 7de ereburger van de gemeente gekroond. Hubert heeft volgende verdiensten op zijn palmares staan:

  • Hubert mag beschouwd worden als de vader van de herleving sinds de late jaren 1960 van de instrumentale volksmuziek in Vlaanderen en voor een deel ook in Wallonië. Dat vergeten volksinstrumenten als de hommel en de doedelzak weer volop worden gespeeld, is voor een groot stuk te danken aan zijn pionierswerk.
  • Hij is ambassadeur van onze Vlaamse, en in het bijzonder midden-Brabantse, volksmuziek
  • Hij publiceerde verschillende artikels en een aantal uitgebreide monografieën over de Vlaamse, Waalse en Europese volksinstrumenten: De hommel in de Lage Landen (1976), De doedelzak (1983), De mondtrom (1986), Het accordeon en de voetbas in België (1990), Volksinstrumenten in België (1995, i.s.m. Wim Bosmans), ...
  • richtte in 1968 de volksdansgroep 'De Vlier' op waar hij deel van uitmaakte tot in 1974. In 1978 volgde 'Het Brabants Volksorkest' waarvan hij lid was tot in 2008. In 2000 werd het ensemble 'Limbrant' opgericht. In de laatste groep speelt hij viool en doedelzak. Samen met zijn groepen De Vlier, Het Brabants Volksorkest, Polka Galop en Limbrant liet hij vele landen kennismaken met onze muziektradities.
  • Vele cd-opnames met De Vlier, het BVO, Limbrant, ...
  • Tweeëndertig jaar lang, van 1968 tot 2000, was Hubert wetenschappelijk medewerker van het Brusselse Instrumentenmuseum (het huidige mim), en de facto conservator van de deelverzameling van de Europese volksinstrumenten. Hij verrijkte die collectie met een kleine zeshonderd instrumenten. Zo zorgde hij voor een spectaculaire groei van de Belgische volksinstrumenten, de doedelzakken, de hommels en de accordeons, niet toevallig instrumenten waarover hij baanbrekende monografieën publiceerde.
  • Zijn opnamereizen in Oost-Europa leverden boeiende cd's op, maar ook heel wat interessante aanwinsten voor het museum. Voor velen, in binnen- én buitenland, was Hubert hét gezicht van het Instrumentenmuseum.
  • Hij richtte in 2011 i.s.m. gemeente Kampenhout het Brabants Centrum voor Muziektradities op, na schenking van zijn bibliotheek en instrumentenpatrimonium.
  • Hubert was een van de eerste medewerkers van het Vlaams Dansarchief, opgestart in 1964.
  • Hubert beschikt over een bijzonder rijk archief wat dansvormen betreft.
  • Hubert gebruikt muziek om dans naar de bredere belangstellende te brengen, met bijzondere aandacht ook voor kinderen (ook dansinitiaties in Kampenhout)
  • Hubert slaagt erin om basisdansvormen zoals wals, polka, schottisch en mazurka via muzikale opnamen tot een hoog niveau te tillen.
  • Hubert is een onmisbare schakel in het netwerk van al wie volkskunst een warm hart toedraagt.

In het jaarboek Campenholt 2015 kan u meer lezen over Hubert Boone.

 

Stef Maginelle 

 

Achtergrond

Manueel therapeut geboren in 1973, zijn hobby is klimmen

 

Info

Op 14 oktober 2007 werd Stef Maginelle gehuldigd als ereburger van de gemeente.

Op 15 mei 2007 bereikte Stef, samen met zijn 2 kompanen de top van de Mount Everest, na een beklimming van de Everest langs de moeilijke Noordzijde.

Daarna zorgde Stef nog voor een primeur. Als eerste Belg beklom hij twee bergen van 8000 meter tijdens eenzelfde expeditie. Hij beklom op 21 juli de top van Gasherbrum II in Pakistan, om een week later op 29 juli de top van Gasherbrum I te halen. 
Het was een zware, fysische en mentale beproeving met barre weersomstandigheden, maar het doel werd bereikt.

 

 

Kim Gevaert 

 

Achtergrond

Atlete, sportvrouw geboren op 5 augustus 1978

 

Info

Haar bijzonder goed gevuld palmares en het behalen van de gouden medaille op de Europese indoorkampioenschappen in Wenen zijn de rechtstreekse aanleiding geweest voor haar ereburgerschap. Door haar uitzonderlijk sportieve prestaties geeft zij haar heimat een bijzondere uitstraling.

Palmares:

  • Gouden Spike 2001
  • Gouden medaille op de 60 m - Europese Kampioenschappen Indoor Wenen 2002
  • Zilveren medaille op de 100 en 200 m - Europese Kampioenschappen Munchen 2002
  • De Vlaamse Reus 2002
  • Gouden Spike 2002
  • Vlaams Sportjuweel 2002
  • genomineerd voor Sportvrouw van het Jaar 2002
  • genomineerd voor Sportpersoonlijkheid van het Jaar 2002
  • jaarlijkse Sportprijs van de provincie Vlaams-Brabant (2002)
  • Gouden Spike 2003
  • Zilveren medaille op de 60 m - Europese Kampioenschappen Indoor Budapest 2004
  • 6de plaats finale 400m - Olympische Spelen Athene 2004
  • De Vlaamse Reus 2004
  • Gouden Spike 2004
  • Sportpersoonlijkheid van het Jaar 2004
  • Gouden medaille op de 60 m - Europese Kampioenschappen Indoor Madrid 2005
  • genomineerd voor Sportvrouw van het Jaar 2005
  • Gouden Spike 2005
  • Bronzen medaille op de 60m indoor - Wereldkampioenschap Moskou 2006
  • Gouden medaille op de 100m - Europees Kampioenschap Göteborg 2006
  • Gouden medaille op de 200m - Europees Kampioenschap Göteborg 2006
  • 1ste plaats finale 200m - Europees Kampioenschap Göteborg 2006
  • Gouden medaille op de 60m indoor - Europees Kampioenschap Birmingham 2007
  • Bronzen medaille op de 4x100m - Wereldampioenschap Osaka 2007
  • Gouden Spike 2007
  • De Vlaamse Reus 2007
  • Vlaams sportjuweel voor sportverdienste met estafetteploeg 2007
  • Nationale trofee voor sportverdienste met de estafetteploeg 2007
  • Sportploeg van het jaar met Estafetteploeg 
    (Olivia Borlée, Hanna Mariën, Elodie Ouedraogo en Kim Gevaert, brons WK 2007)
  • Zilveren Gouden medaille op de Olympische Spelen Peking 2008 (4x100m) 
    (Olivia Borlée, Hanna Mariën, Elodie Ouedraogo en Kim Gevaert)

 

Will Tura

 

Achtergrond

Vlaams toondichter en zanger geboren op 2 augustus 1940

 

Info

Ereburger sinds 10 augustus 1975. Will Tura (Arthur Blanckaert) was inwoner van Kampenhout, Oudestraat 46 van 1961 tot 1967, daarna verhuisde hij naar Steenokkerzeel (Acacialaan).

Hij was 47 jaar de onafgebroken trekpleister op de jaarlijkse Relstse Parkfeesten.

 

Raymond Impanis

 

Achtergrond

Wielrenner geboren op 19 oktober 1925, overleden op 31 december 2010

 
 

Info 

Ereburger sinds 12 mei 1999. Beroepsrenner van 1947 tot 1963 met tal van overwinningen op zijn palmares. In 2001 werd in de gemeente de "Raymond Impanis"-fietsroute ingehuldigd. Deze 35 km lange fietsroute langs overwegend groene landschappen probeert een beeld te geven van het dagelijks trainingsparcours van Raymond Impanis.

 

Armand Preud'Homme

 

Achtergrond

Toondichter geboren op 21 februari 1904, overleden op 7 februari 1986

 

Info

Ereburger sinds 27 oktober 1974. Armand Preud'homme is vooral gekend om zijn muziek die tot deze dag nog steeds gewaardeerd wordt. Zijn bekendste werk is "Op de purp'ren hei".

 

 

 

Jules Penninckx

 

Info

Ereburger sinds 3 december 1972. 

  • Medestichter fanfareschool in 1962, die later uitgroeide tot de huidige Kampenhoutse muziekschool
  • Dirigent van de Koninklijke Fanfare van Relst "De Vlaamse Leeuw"
  • Regisseur bij het Nationaal Orkest
  • Een van de eerste lesgevers van de Kampenhoutse Muziekschool