Eén keuzemenu voor de twee noodnummers 112 en 101

Gepubliceerd op woensdag 12 februari 2020 9.35 u.
Op 11 februari voerde België een keuzemenu in voor de noodnummers 112 en 101. In een noodsituatie kan u zowel 112 als 101 bellen om één van de drie hulpdiensten (brandweer, ambulance of politie) te bereiken. In alle gevallen wordt u geholpen, ook als u geen of de verkeerde keuze zou maken.

Ongeacht of u 112 of 101 belt, laat het keuzemenu u toe om te kiezen welke hulp u nodig heeft: van de brandweer, de ambulance of de politie. Zodra de keuze gemaakt is, wordt u in contact gebracht met een operator van de noodcentrale die onmiddellijk de hulpdiensten kan sturen die u nodig heeft.

Dit keuzemenu maakt het gemakkelijker om in noodsituaties een keuze te maken en helpt vermijden dat uw oproep wordt doorgeschakeld van 112 naar 101 (of vice versa). Het menu lijkt op dat van de app 112 BE, waarmee u via een icoon de hulp kiest (ambulance, brandweer of politie) die u nodig heeft. Zowel via de app 112 BE als het keuzemenu wordt u onmiddellijk in contact gebracht met de bevoegde noodcentrale.

U zal in alle gevallen geholpen worden indien u naar de noodnummers 112 of 101 belt. Ook als het niet lukt om een keuze te maken, of als u de verkeerde keuze zou maken krijgt u een operator aan de lijn.

Gebruiksvriendelijk

Het keuzemenu is een gebruiksvriendelijk hulpmiddel om u efficiënter en sneller te helpen. Het werkt op een gelijkaardige manier als de app 112 BE, namelijk door een eenvoudige keuze aan te bieden tussen ambulance, brandweer of politie voordat u een operator aan de lijn krijgt. Als u een smartphone heeft, kan u de app 112 BE ook als alternatief gebruiken voor het keuzemenu.

Dit keuzemenu helpt bellers efficiënter en sneller omdat ze enerzijds in contact gebracht worden met de noodcentrale die ze nodig hebben, en anderzijds omdat er meer lijnen vrij blijven omdat operatoren in de noodcentrales zich niet moeten ontfermen over nodeloze oproepen of tijd moeten spenderen aan het doorschakelen van oproepen.

Hoe werkt het menu?

U moet het volgende doen als u dringend hulp nodig heeft van een ambulance, de brandweer of de politie:

1. Bel naar het noodnummer 112 of 101

2. Luister naar de boodschap:
'Noodcentrale. 
Voor ziekenwagen of brandweer, druk 1. 
Voor politie, druk 2.'

3. Maak uw keuze: 1 of 2 

4. Indien u geen keuze maakt, herhaalt de boodschap zich:
'Voor ziekenwagen of brandweer, druk 1.
Voor politie, druk 2. 
Blijf aan de lijn. We verbinden u door.'

5. Blijf aan de lijn: een operator zal uw oproep beantwoorden. 

Eerst hoor je dus het keuzemenu. Zodra u uw keuze valideert door op 1 of 2 te drukken wordt u doorgeschakeld naar een operator van de noodcentrale die u nodig heeft. Indien u geen keuze maakt, wordt de boodschap één keer herhaald en wordt u daarna automatisch doorgeschakeld naar de noodcentrale die territoriaal bevoegd is. Indien u een verkeerde keuze maakt, wordt u, net zoals voorheen, door de operator naar de juiste noodcentrale doorgeschakeld.

Heeft u de app 112 BE al?

Via de app 112 BE kan u ook snel kiezen voor ziekenwagen, brandweer en politie. U opent de app en kiest het type hulp via een icoon.