Straatverlichting in Berg gedoofd vanaf zondag 4 december

Gepubliceerd op vrijdag 2 december 2022 13.21 u.
Om de energiefactuur te drukken, besliste het lokaal bestuur op het aanbod van netbeheerder Fluvius in te gaan om de openbare verlichting op weeknachten te doven. Aangezien onze gemeente binnen twee verschillende circuitzones valt, zal dat (voorlopig) enkel in Berg van toepassing zijn.

Weekdagen tussen 23 en 5 uur

Concreet zal de straatverlichting in Berg vanaf zondag 4 december 2022 gedoofd worden tussen 23 en 5 uur en dat vijf nachten op zeven, behalve van vrijdag op zaterdag en van zaterdag op zondag. Op die momenten is er meer verkeer en zullen de lichten dan ook blijven branden. Voor de gewestwegen in Kampenhout verandert er niets. Die vallen buiten de nieuwe regeling, aangezien het Agentschap Wegen en Verkeer daarvoor bevoegd is. 

Twee verschillende zones

Openbare verlichting overschrijdt gemeentegrenzen, waardoor Kampenhout in twee zones valt. Zo behoren Kampenhout, Nederokkerzeel en Buken enerzijds en Berg anderzijds tot twee verschillende clusters. Een belangrijke voorwaarde om de straatverlichting te kunnen doven, is dat alle gemeenten binnen eenzelfde aangestuurde zone daarvoor hun akkoord geven.

Voor de zone waar Kampenhout, Nederokkerzeel en Buken mee toe behoren, is dat nog niet het geval, met als gevolg dat de lichten er momenteel niet gedoofd kunnen worden. Voor de zone waarvan Berg deel uitmaakt, kozen alle betrokken gemeenten al wel samen voor een doving van de openbare verlichting. Dat verklaart waarom de straatlichten nog niet overal in Kampenhout zullen uitgaan.

Belangrijke energiebesparing

Door zes uur per nacht – en dat steeds vijf nachten op rij – de openbare verlichting te doven, kunnen we tot 37% op het gemeentelijke energieverbruik besparen. In december zal er in Berg dus een aanzienlijke energiebesparing zijn. Die gaat deels in het volledige grondgebied op, wat voor heel Kampenhout op een besparing van 9% neerkomt.