De Grote Grondvraag: Hoe gezond is jouw grond?

Hoe gezond is jouw grond? Dat onderzoekt ‘De Grote Grondvraag’. Samen met jou wil de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij, kortweg OVAM, in kaart brengen welke gronden in Vlaanderen gezond zijn en welke niet. Want het zijn die verontreinigde gronden die we willen opsporen en saneren.

Stoot je op een probleem? Geen paniek, de OVAM zoekt samen met jou naar een oplossing.

Waarom de Grote Grondvraag?

De Grote Grondvraag is van groot maatschappelijk belang. Door ons rijke industriële verleden zijn er in Vlaanderen een pak verontreinigde gronden. Die hebben een niet te onderschatten invloed op jouw dagelijkse leven.

Wil je ook dat jouw kinderen kunnen spelen op gezonde grond? Dat boeren hun gewassen kunnen telen op vruchtbare bodem? En dat open ruimte en gezond grondwater beschikbaar en betaalbaar zijn? Dat is niet alleen goed voor onze gezondheid, maar ook voor de economie.

Redenen genoeg dus om goed zorg te dragen voor onze grond! En redenen genoeg om deel te nemen aan De Grote Grondvraag: samen alle risicogronden opsporen en terug gezond maken. Ga na wat je vandaag al kan doen voor onze leefomgeving. En voor de huidige en de toekomstige generaties.

Wat is een risicogrond?

Een risicogrond is een grond waarop vervuilende activiteiten worden of werden uitgevoerd. 

Door het verhoogd risico op bodemverontreiniging is een bodemonderzoek nodig. Dat betekent echter niet dat er ook sprake is van bodemverontreiniging. Een oriënterend bodemonderzoek kan daar uitsluitsel over geven. Zo worden ernstig verontreinigde gronden tijdig opgespoord en aangepakt.

De OVAM verwittigt je tijdig als je een onderzoeksplicht hebt. Met De Grote Grondvraag kom je te weten of er informatie over de bodemkwaliteit beschikbaar is. Zo sta je later niet voor de verrassing dat je verplicht een onderzoek moet uitvoeren. Wachten met een bodemonderzoek kan een verontreinigingssituatie namelijk verergeren en leiden tot een hogere kost. 

Deadlines bodemonderzoeken

In het kader van de doelstelling 2036, tegen wanneer alle grond in Vlaanderen proper moet zijn, heeft OVAM een aantal deadlines voor bodemonderzoeken vastgelegd:

  • voor risicogronden met risico-inrichtingen met één of meer risico-inrichtingen waarvan minstens één met kenletter ‘B’: vóór 31 december 2021
  • voor risicogronden met risico-inrichtingen met een kenletter met kenletter ‘A’, meerdere risico-inrichtingen met allemaal kenletter ‘A’ of meerdere risico-inrichtingen waarvan minstens één met kenletter ‘A’ en geen enkele met kenletter ‘B’: vóór 31 december 2023
  • voor risicogronden met kenletter ‘O’ of meerdere risico-inrichtingen met allemaal kenletter ‘O’: vóór 31 januari 2027

Voor risicoinrichtingen met kernletter 'B' is dit eind 2021. Het gaat hier voornamelijk om zwaar vervuilende industrie en voormalige stortplaatsen. Meer informatie over de onderzoeksplicht voor risicogronden vind je via: www.ovam.be/verplicht-onderzoeksmoment.

Benieuwd hoe het gesteld is met jouw grond?

Check je grond op www.degrotegrondvraag.be. Kan je niet online? Maak dan een afspraak met de milieudienst via milieudienst@kampenhout.be.

Deel deze pagina