CurieuzeNeuzen in de Tuin

Gepubliceerd op zaterdag 3 april 2021 9 u.
Je hebt het vast al gemerkt. De zomers worden steeds warmer en droger. Als lokaal bestuur willen we graag weten of onze gemeente ook het hoofd koel houdt tijdens een hittegolf. Daarom doen we mee aan de actie 'CurieuzeNeuzen in de Tuin'.

Wat kunnen we doen om parken en andere openbare domeinen beter te wapenen tegen droogte en hitte? Dat onderzoekt CurieuzeNeuzen in de Tuin, het grootste burgeronderzoek naar hitte en droogte ooit. Met een netwerk van 5.000 meetpunten brengt de organisatie een half jaar lang de hitte en droogte in kaart in heel Vlaanderen.

Het lokaal bestuur steunt deze actie en plaatste een slimme sensor op het grasveld aan de gemeentelijke loods. Deze sensor meet dagelijks de temperatuur en het vochtgehalte van de bodem. Via het Internet of Things zendt deze sensor dagelijks data door naar de Universiteit Antwerpen. Elke sensor is gekoppeld aan een uniek online dashboard: via dit dashboard krijgen we dagelijks een update van de meting. Zo volgen we live de hitte en droogte in onze gemeente.

Meer info: https://curieuzeneuzen.be/

CurieuzeNeuzen in de Tuin is een initiatief van de Universiteit Antwerpen en De Standaard, in nauwe samenwerking met Rabobank.be, Orange, Vito, VMM, Departement Enonomie, Wetenschap en Innovatie, Departement Omgeving, Bio-Planet, DPD en Aquafin.