Hoe vraag je een COVID-certificaat op?

Vanaf 1 juli 2021 kan je binnen de Europese Unie gemakkelijker reizen met het COVID-certificaat, ook wel het EU digitaal COVID-19-certificaat genoemd. Wat moet je doen als je op reis gaat en hoe vraag je dit certificaat op?

Ga je op reis? Informeer je goed!

Als je op reis gaat, is het belangrijk dat je je op voorhand goed informeert over de situatie in het land van bestemming. Het is altijd mogelijk dat bepaalde landen strengere regels opleggen. Je kan HIER de reisadviezen per land vinden. Ook op de website Re-open EU kan je veel informatie terugvinden.

Welke certificaten zijn er?

Er zijn 3 types certificaten:

  1. een vaccinatiecertificaat bewijst dat je volledig gevaccineerd bent. Een certificaat is al beschikbaar na de 1e prik. Na de 2e prik wordt er een nieuw certificaat aangemaakt. De meeste EU-landen zullen ALLEEN een certificaat van VOLLEDIGE vaccinatie aanvaarden. Meestal zullen landen dit certificaat ook pas aanvaarden vanaf een bepaalde wachtperiode na de dag van de volledige vaccinatie, omdat dan pas de bescherming optimaal is.
  2. een testcertificaat van een PCR-test (geen sneltest of zelftest) met een negatief resultaat. Dit certificaat moet zeer recent voor het vertrek naar het buitenland zijn aangemaakt. Ook de termijn van geldigheid van dit certificaat kan per land afwijken.
  3. een herstelcertificaat voor mensen die hersteld zijn van COVID-19 na een positieve COVID-test. De geldigheid van dit certificaat zal in de meeste landen 180 dagen zijn.

De geldigheidsduur van het certificaat is afhankelijk van het type certificaat en van de specifieke regels in het EU-land waar je het wilt gebruiken.

Het COVID-certificaat zou volgens afspraak vanaf 1 juli 2021 bruikbaar worden in alle EU-lidstaten. In België zijn de certificaten beschikbaar vanaf 16 juni 2021. Dit betekent echter niet dat landen de COVID-certificaten vanaf half juni zullen kunnen lezen of aanvaarden.

Procedure

Een COVID-certificaat
  • is digitaal opvraagbaar via de CovidSafeBE-app (mobiele app) en op overheidssites zoals Mijn Burgerprofiel of mijngezondheid.be. Om certificaten digitaal op te vragen heb je ofwel identiteitskaart, pincode en kaartlezer nodig, ofwel een andere geactiveerde digitale sleutel (bijvoorbeeld itsme).
  • een vaccinatiecertificaat kan je op vraag per post toegestuurd krijgen. Je moet dan wel rekening houden met een wachttijd tussen bestelling en ontvangst van 1 week. Je contacteert hiervoor de Helpdesk van de regio waar je gevaccineerd werd. Voor Vlaanderen is dit 078 78 78 50 (9 tot 19 uur op weekdagen).

Zorg dat je tijdens je reis naar het buitenland jouw certificaat bij de hand hebt, niet alleen online, maar ook gedownload/offline op je smartphone of tablet bijvoorbeeld. Of zorg voor een geprinte of papieren versie als back-up. Zo heb je geen probleem als je onderweg geen internetverbinding hebt.

Prijs

Het COVID-certificaat is gratis.
Er is wel een kost verbonden aan de test die aan het testcertificaat vooraf gaat. Deze test kost gemiddeld 46,81 euro indien je ingeschreven bent bij een Belgische verzekeringsinstelling. Voor kinderen en jongeren tussen 6 en 17 jaar en voor volwassenen die nog niet de kans hebben gekregen om zich volledig te laten vaccineren, wordt de kostprijs van een PCR-test terugbetaald tot een maximum van 55 euro. De financiële tegemoetkoming kan maximaal 2 keer gebruikt worden, tijdens de maanden juli, augustus en september. Meer info vind je HIER.

Meer info